Võidusambal sai kaks klaaspaneeli välja vahetatud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene asenduspaneel pannakse paika.
Esimene asenduspaneel pannakse paika. Foto: Uwe Gnadenteich

Tšehhi firma 2HP töömehed vahetasid täna uute vastu välja kaks kolmest Vabadussõja võidusamba defektiga klaaspaneelist, üks roosaka varjundi võtnud paneel tõstetakse aga ajutiselt vähemnähtavasse kohta, kuna sobivat asenduspaneeli Eestis pole.

Kella 11 sai vahetatud esimene klaastahvel, kuid ülemises osas keskmist klaaspaneeli vahetama asunud tööliste töö takerdus, kui selgus, et asenduspaneel ei sobi sellesse kohta.

Töömehed vahetasid vahepeal ära samba ühel küljel oleva kitsama paneeli, kuid samba esiküljel, otse risti all haigutas veel hilisel päraslõunalgi auk.

Tihe sebimine algas võidusamba ümber juba hommikul enne kella üheksat. Kõigepealt saabusid kohale kaks Pekkaniska tõstukit ja nende järel sama firma suur kraana.

Pisut hiljem ilmusid Tšehhi firma töömehed, kelle aktiivsel osalemisel tõsteti kraanaga Komandandi tee poolt samba ette platsile mõlemad tõstukid. Kui need olid paika sätitud, ronisid töömehed tõstukikorvi ja läksid üles plaadi kinnitusi lahti päästma.

Vahepeal toodi Komandandi teed mööda kohale esimene asendusplaat, mis kraanaga samuti samba ette tõsteti.

Seejärel kinnitati kraanakonksu külge mitme suure iminapaga seade, mida prooviti kõige pealt uue plaadi peal. Seejärel, kell 10.38 asusid töömehed lõpuks plaati vahetama. Iminapad suruti plekiga plaadi külge, peale mõningast pusimist saadi see kätte ja tõsteti samba taha. Palja silmaga polnud varem paistnud koledat punast plekki plaadi siseküljel küll näha.

Seejärel vajutati iminapad asendusplaadi külge ja tõsteti see üles samba keskpaika, kus töömehed asusid seda ettevaatlikult paika sättima.

Ettevalmistustööd kestsid pikalt, aga ühe plaadi väljavahetamiseks kulus töömeestel täpselt 27 minutit.

Kui plaat lõpuks paigas, läheb lahti üleüldine pildistamine. Teiste seas klõpsivad pilte teha ka paneele vahetanud kraana juht ning töömeeste pealik, kellele pakuvad sambast märksa enam huvi sündmust kajastavad noored naisajakirjanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles