Pääsküla rabas valmib kümne meetri kõrgune vaatetorn

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatetorn Pääsküla rabas.
Vaatetorn Pääsküla rabas. Foto: Nõmme LOV

Pääsküla loodusõpperaja ühe osana rajatakse rabasse ligi kümne meetri kõrgune linnuvaatlustorn, mille ehitustööd lõppevad täna.


Loodusõpperaja loomist alustati 2007. aastal ning septembri keskpaigaks saab see täielikult valmis. Õpperada valmib Nõmme linnaosa valitsuse ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse koostöös ning selle ehitamine läheb maksma ligi 1,3 miljonit krooni.

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul on loodusrada nelja kilomeetrit pikk. Sellest 2,4 kilomeetrit ehitatakse laudteed. «Eriti oluliseks pean projekti juures seda, et arvestatud on ka liikumispuudega inimestega. Inva- ja lasteraja pikkus on 1,2 kilomeetrit, millest 325 meetrit moodustab 1,2 meetri laiune invalaudtee,» ütles Vakra.

«Loodushuvilised saavad õpperajal tutvuda raba pinnavormide ja taimestikuga, turbavõtukohad annavad aimu inimtegevuse mõjust ning 2002. aastal olnud kahe metsatulekahju jäljed ning uue metsa tekkimine pakub linlastele harvaesinevat võimalust looduse isetaastumise protsessi oma silmaga näha,» kirjeldas linnaosavanem. Raja äärde on paigutatud infotahvlid, mis tutvustavad raba geoloogilist arengut, taimi ja loomi.

Õpperaja kohta valmib ka makett ning raba ja õpperada tutvustavad voldikud. Loodusõpperaja maketil on kujutatud rabarajad, infotahvlid, rabatorn ning raba loodus. Maketi juurde kuulub ka puutetundlik ekraan, millelt saab infot raba kohta. Maketti saab peale loodusõpperaja valmimist näha Nõmme loodusmaja 1. korrusel, aadressil Õie 14.

Pääsküla raba asub Tallinna piiril, Pääsküla ning Männiku asumi vahel. Raba pindala on üheksa ruutkilomeetrit ning selle lõunaosa läbib Pääsküla jõgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles