Keskaja päevad algasid rongkäiguga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM2:KESKAJA PÄEVAD :TALLINN, EESTI,09JUL09
Tallinna vanalinnas algasid Keskaja Päevad.  Pildil on  tegevus Harju tänaval.
pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES
TLNPM2:KESKAJA PÄEVAD :TALLINN, EESTI,09JUL09 Tallinna vanalinnas algasid Keskaja Päevad. Pildil on tegevus Harju tänaval. pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Ennelõunal hakkas Viru väravate juurest liikuma protsessioon, millest osavõtjad kandsid riideid, mis olid moes ilmselt mõnisada aastat tagasi.


Rongkäigu eesotsas sammusid õpetatud meeste vennaskonna oldermann isand Jüri Kuuskemaa, käsitöömeistrite gildi oldermann emand Liivi Soova, rae magistraadi tähtsaim emand Kristel Valk, kunstnike tsunfti oldermann Kustav-Agu Püüman, johanniitide ordu tähtsaim mees Einar Laigna ja tähetark Igor Mang. Vähemalt niimoodi esitles heerold neid Raekoja platsil, kuhu rongkäik keskpäevaks jõudis.

«Avades keskaja päevi, meenutagem et keskaeg oli Tallinnale üks kõige kõrgemaid õitseaegu, mil Tallinn kuulus Hansaliitu ning oli üks 20 kõige edukamast kaubandus- ja sadamalinnast Novgorodi ja Londoni vahel,» lausus Kuuskemaa oma avakõnes.

«Meie seljataha on jäänud enam kui 30 põlvkonda Tallinna elanikke - meistreid, kaupmehi, sõdalasi, teenijarahvast, kes on loonud selle linna, mis on meile pärandatud. Kui me kõigile neile põlvkondadele mõtleme, siis peame meeles pidama keskaegses linnas kehtinud motot: hea töö headele inimestele,» ütles Kuuskemaa.

Ta lisas, et nii-öelda tarbijakaitse oli vanasti väga range. Kui mõni käsitöömeister oli kolm korda tsunftiau vastu eksinud või ebakvaliteetset tööd teinud, siis võidi ta sealsamas Raekoja platsil häbiposti siduda ja talle otsaette häbimärk põletada.

Täna Raekoja platsil kaubitsevad käsitöölised võtsid Kuuskemaa manitsused heakskiiduhüüetega vastu. Platsil avatud keskaja turul kaubeldakse kõigi asjadega, mille valmistamise oskused keskajast tänaseni säilinud on. Müügil on igasugust kunsti- ja käsitöökaupa ning tagatipuks isegi metssea- ja hobuseliha.

Raekoja platsil astuvad iga päev üles erinevad esinejad ning täna õhtul kell 19 algab Raekojas keskaegne karneval, mille peaesineja on ansambel Tormis Prantsusmaalt.

Reedel, laupäeval ja pühapäeval mängib pärimusteater Loomine etendust «Vana Tooma pilgu all». Alapealkirja «Legende ja lugusid vanast Tallinnast» kandev tükk algab igal õhtul kell 22 Neitsitorni ees ja lõpeb Raekoja platsi ääres Matkamajas.

Peale selle toimuvad iga päev nii Raekoja platsil kui Niguliste kiriku kõrval mäenõlval mitmesugused õpitoad, kus saab proovida näiteks püsttelgedel kanga kudumist, kedervarrega ketramist, klaasimaali, paberi valmistamist ja paljusid muid vanaaegseid kunste. Homme peetakse Niguliste mäel ka vibuturniir ja keskaegne jalgpallivõistlus.

Keskaja päevad kestavad Raekoja platsil ja selle ümbruses kuni 12. juulini. Ürituste täieliku kava leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles