Kadrioru pargi paviljonist saab laste mängumaa

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvasuus lasteparadiisina tuntud paviljon avatakse taas, kuid nüüd juba linnamuuseumi filiaalina.
Rahvasuus lasteparadiisina tuntud paviljon avatakse taas, kuid nüüd juba linnamuuseumi filiaalina. Foto: Peeter Langovits

Septembri lõpus avab linnamuuseum Kadrioru pargi ajaloolises paviljonis oma filiaali nimega Miia-Milla-Manda, millest tuleb teemamuuseum ja lõbus ajaviitekoht lastele.



Muuseumis hakatakse korraldama harivaid programme, mille käigus saab õppida vanaaegseid mänge, meisterdada, kuulata jutustusi ning omandada uusi teadmisi.


«Kogu ekspositsioon on lastele. Kõigega saab mängida ja kõike saab katsuda.



Muuseum on väga elamuslik ja mänguvõimalusi on nii väga kaasaegseid kui ka vanemat sorti,» rääkis kultuuriväärtuste ameti juhtivspetsialist Ene Vohu.



Lapsed saavad mängida arvuti- ning vanu lauamänge, osaleda töötubades ja õppida tundma erinevaid elualasid. Nii näiteks tuleb paviljoni kellassepa koda ja vürtspoodniku töölaud, kus saab mängides ameteid õppida ja ajalooga tutvuda.



«Programm on n-ö muuseumipedagoogilises vormis, mis tähendab, et töötajad õpetavad lapsi näiteks rollimängude kaudu,» selgitas eesmärke Miia-Milla-Manda muuseumi juht Tanel Veermaa.



«Põhirõhk on sellel, et lapsed ei kuula niivõrd õpetussõnu, vaid räägivad ise kaasa ja tegelevad aktiivselt näitusega,» märkis Veermaa.



Muuseum hakkab Vohu sõnul väljapanekut iga paari aasta tagant vahetama, et säiliks põnevus. Esimene teema, millega muuseum uksed avab, on sõbrateema. See on põimitud paljudesse tegevustesse.



«Näiteks võib lapse sõber olla prügikast. See töötab nii, et kui laps viskab sinna prügi, siis prügikast ütleb talle aitäh. Eesmärgiks on sõpruse erinevate vaatenurkade selgitamine,» tõi Vohu näite.



Teemamuuseumisse on oodatud lastegrupid ja lapsed alates kolmandast kuni üheteistkümnenda eluaastani. Muuseumi hinnakiri ei ole veel paigas, aga hinnad peaksid lastele jääma samasse suurusjärku nagu linnamuuseumis ehk siis paarikümne krooni kanti.



Paviljoni renoveerimistööd on nüüdseks lõppenud ja praegu tegeletakse ekspositsiooni ülesseadmise ja siseruumide kujundamisega. Mänguhuvilistele avatakse paviljon septembri viimasel nädalal.



Kadrioru paviljon


•    Kadrioru paviljonis tegutsesid 1930. aastatel laste spordiringid. Praeguse mänguväljaku asemel olid tollal basseinid.


•    Hoones korraldati lastele hariva sisuga üritusi, kus sai teadmisi ajaloost, loodusloost ja käitumismaneeride kohta.


•    Paviljoni ümber asus laste spordikompleks, mille rajas tolleaegne riigiparkide valitsuse direktor Peeter Päts, riigivanem Konstantin Pätsi vend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles