Ametnikud uurivad hai pidamise tingimusi restoranis

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restorani Bossanova lehekülje fragment.
Restorani Bossanova lehekülje fragment. Foto: www.bossanova.ee

Keskkonnaametnikud uurivad, kas Tallinna restoranis Bossanova elanud hai elutingimused vastasid loomakaitseseaduse nõuetele. Uurimist raskendab asjaolu, et enne loomakaitsjate ja keskkonnametnike saabumist suri hai ära.

Mai keskel pöördus keskkonnainspektsiooni poole loomakaitse selts, keda omakorda oli restorani Bossanova akvaariumis elava hai olukorrast teavitanud üks mereloomadega tegelev Soome kodanik.

«Tema juhtis meie tähelepanu sellele, et see hai on seal väga halvas olukorras, hingeldab ja kui tema heaks kiiresti midagi ei tehta, siis ta ilmselt sureb ära,» rääkis loomakaitse seltsi eksootiliste loomade projektijuht Kadri Võrel.

«[Loomakaitse seltsi - toim] Kaebuse kontrollimisel ilmnes, et akvaarium on avarii tõttu remondis, ning pärast täiendavat uurimist ka kurb tõsiasi, et hai on surnud,» selgitas asjade edasist käiku keskkonnainspektsiooni nõunik Himot Maran.

Ta lisas, et keskkonnainspektorite saabumise hetkeks oli möödunud kriitiline aeg, mille jooksul tehtud lahkamine oleks võimaldanud kindlaks teha kala surma põhjuse.

Nõuniku sõnul püüab uurimine praegu vastata küsimusele, kas hai elutingimused vastasid loomakaitseseaduse nõuetele.

«Kala vajadused akvaariumi suuruse ning muu terviseks ja heaoluks vajaliku suhtes on liigispetsiifilised, seetõttu sõltub uurimise kiirus suuresti sellest, kui ruttu õnnestub meil saada ekspertarvamus antud hailiiki hästi tundvalt eriteadlaselt,» selgitas ta ja lisas, et vastavaid eksperte Eestis nende senistel andmetel ei ole.

«Kui selgub, et hai hoidmisel rikuti seaduse nõudeid, alustame väärteomenetlust,» kinnitas inspektsiooni esindaja.

Loomakaitse seltsi esindaja Kadri Võreli sõnul oli tegemist ligi poolemeetrise haiga Carcharhinus melanopterus (mustatipuline riffi hai).

Võreli sõnul on tegu liigiga, kes peab kogu oma elu ujuma. «See akvaarium oli 6000 liitrit, mis on päris suur, aga kuna ta oli suhteliselt suur loom ja peab kogu aeg ujuma, siis ta lihtsalt vigastas end korallide otsa,» pakkus ta välja ühe põhjuse, miks kala suri.

Postimees.ee küsis kommentaari ka restorani Bossanova esindajalt, kes palus küsimused esitada kirjalikult. Restoranile saadeti küsimused teisipäeval, reede pärastlõunaks polnud vastuseid laekunud.

Ka praegu on restorani kodulehel reklaam, mis lubab, et nende suure akvaariumi kõrval istudes saab jälgida korallide liikumist, värviliste troopiliste kalade vaatemängu ja ainukest haikala Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles