Linnateater avas hooaja lühinäidenditega

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Linnateater avas augustikuu viimasel päeval oma 49. hooaja. Hooaeg läks käima eksperimendiga: ühel päeval on neljas eri saalis neli esietendust. Mängitakse 10-minuti näitemänge, mille autoriteks on Linnateatri dramaturgid. Hooaja avasündmus kandis sestap loogilist pealkirja «4x10 minutit».

«Kümne minuti sisse mahub tegelikult väga palju - see formaat nõuab kirjutajalt kontsentreeritust ja annab võimaluse katsetamiseks,» kirjeldas Linnateatri dramaturg Paavo Piik 10-minuti näitemängu vormi.   

Eestis pole selliseid tekste teadaolevalt varem lavale toodud, mujal maailmas korraldatakse aga isegi 10-minuti näitemängude festivale. «Inglisekeelses teatris on selline lühivorm tavaline - näiteks meie saime inspiratsiooni teatrifestivalilt Louisville'is USAs, kus 10-minuti näitemängudele oli pühendatud terve nädalavahetus,» räägib Piik. «Lühifilmid on meil praeguseks juba tavaline nähtus, ainult teatris oleme ikka veel harjunud, et kaks nelikümmend ja kahes vaatuses, muidu ei ole täie raha eest.» 

31. augustil etendati spetsiaalselt «4x10 minutit» jaoks kirjutatud värskeid lavatekste: «Valmisolek on kõik» Triin Sinissaarelt, «forever jung» Diana Leesalult, «Müks» Kristiina Jalastolt ja  «Puhas lähedus» Paavo Piigilt. Näidendite temaatikat autorid eelnevalt omavahel kokku ei leppinud, igaüks lähenes formaadi väljakutsele oma nurga alt. Millise, selgub teatrivaatajale saalis istudes.

Lavastav näitleja ei ole Linnateatris tundmatu nähtus, nii ka sel korral. Hooaja avaürituseks lavastasid 10-minuti näidendeid Andrus Vaarik («Valmisolek on kõik»), Veiko Tubin («forever jung»), Tõnn Lamp («Puhas lähedus») ja Henrik Kalmet («Müks»).

Diana Leesalu kirjutatud muusikalivormis vampiiriparoodia «forever jung» Põrgulaval, helilooja ja lavastaja Veiko Tubin, näitas taaskord hästi Linnateatri näitlejate laulu- ja lustimisoskusi; Kristiina Jalasto absurdivõtmes lugu «Müks» kahe inimese teineteiseleidmisest lavastas Väikses saalis debüüdina Henrik Kalmet.

«Puhas lähedus» oli Paavo Piigi ulmelugu aastast 2065, kus inimestevahelist lähedust leitakse nii uudselt kui vanamoodsal viisil, lavastajaks Tõnn Lamp, mängukohaks Taevalava. Triin Sinissaare näidendis nägid teatrivaatajad üht maailmalõpuootuses elavat perekonda ning puändi oli autor sättinud kenasti Linnateatri hooaja avamisega kohakuti; selle lavastas Hobuveskis Andrus Vaarik. 

«Mis Linnateatrile suurt rõõmu pakub on see, et teatrivaatajate järelkaja oli väga soe.  Kõik neli lühilavastust võttis publik äärmiselt publik vastu. Nii rohked aplausid on ühes teatris üldse ilmselt statistiline haruldus, kuivõrd iga 10-minuti näidendit mängiti sel päeval ju kokku lausa 8 korda,» rääkis teatri avalike suhete juht Ruudu Raudsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles