Koit ja Hämarik jõudsid Estoniasse

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kunstimuuseum andis Rahvusooper Estoniale üle August Weizenbergi skulptuuride Koit ja Hämarik koopiad, mis valmisid kunstimetseen Enn Kunila toetusel Estonia maja 100. aastapäevaks.

Töö teostas EKMi restauraator Ales Zahradnik ja see võttis aega kaheksa kuud. Kunstimuuseumile kuuluvatest, 1890. aastal marmorisse raiutud skulptuuridest tehtud koopiad kaeti väga õhukese, peamiselt šellakist ja tsinkvalgest koosneva kihiga.

Oma kauneimad kujud, Koidu ja Hämariku, kinkis Estonia teatrile skulptor August Weizenberg 1913. aastal Estonia maja valmimise puhul ja need paigutati Punasesse saali. Skulptuuride saatus ei ole teada, kuid EKMi skulptuurikogu juhataja Juta Kivimäe sõnul võisid need 1944. aasta märtsipommitamisel hävida.

Koit ja Hämarik eksponeeritakse Rahvusooper Estonia Valges saalis ja avatakse publikule Estonia 100. aastapäeva peol, 6. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles