Politsei otsib valeraha tegijatest kaksikvendade ohvreid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar, keda kahtlustatakse valerahade tegemises ja levitamises.
Elmar, keda kahtlustatakse valerahade tegemises ja levitamises. Foto: Politsei

Politsei otsib inimesi, kes langesid valeraha tegijatest kaksikvendade ja nende kaaslase ohvriks, ning said käest-kätte ostes tindiprinteriga järgi tehtud 500-kroonise. Lisaks kahtlustatakse kaksikuid dokumentide võltsimises ja kelmuses.

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitus pidas aprilli lõpus kinni kaksikvennad, keda kahtlustatakse valerahaga erinevate kaupade ja teenuste eest tasumises, teatas Põhja prefektuur. 23-aastased Tiit ja Teet koos 21-aastase Elmariga võltsisid 500-krooniseid rahatähti tavalise printeri abil.

Kuna tindiprinteriga valmistatud võltsitud 500-kroonised rahatähed olid kehva kvaliteediga ning selgelt äratuntavad kui valeraha, siis kasutas seltskond võltsitud kupüüre eeskätt erinevate käest-kätte müügitehingute puhul.

Tiit, Teet ning Elmar reageerisid müügikuulutustele ning leppisid eseme müüjaga kokku kohtumise mõnel pimedal tänaval, kus maksti kauba eest võltsitud rahatähtedega. Samuti tasusid vennad valerahaga intiimteenuste eest. Paaril korral õnnestus võltsitud 500-krooniste abil osta kaupa ka suurtest kauplustest.

Selle, et rahatähed on kahtlased ning kannavad kõik sama seerianumbrit, avastasid pettuse ohvrid alles hiljem. Tänaseks on politsei kokku kogunud 18 kaksikvendade poolt käibele lastud võltsitud 500-kroonist rahatähte.

Ühtlasi kahtlustatakse vendasid mitmete kelmuste toimepanemises, mis seisnesid äärekivide paigaldamise teenuse eest ettemaksude võtmises ilma igasuguse kavatsuseta tellitud töid teostada. Tiitu ja Teetu kahtlustatakse ka dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises.

Tiit ja Teet on Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel Harju maakohtu poolt kohtueelse uurimise ajaks vahistatud.

Politsei palub inimestel, kes on langenud fotodel kujutatud isikute ohvriks ning ei ole sellest siiani politseid teavitanud, pöörduda Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitusse telefonidel 612 4936, 612 4438, 55 947 182 ning e-mail: tiiu.kull@pohja.pol.ee.

Võltsitud raha kasutamine, vahetamine, edasiandmine või muul viisil käibelelaskmine on karistatav karistusseadustiku § 334 järgi kuni viieaastase vangistusega, korduva või suures ulatuses valeraha kasutamise eest aga kuni kümneaastase vangistusega. Seega tuleks isikutel, kes on avastanud, et tema valdusesse on mingisugusel põhjusel sattunud võltsitud rahatähed, kindlasti selle kahtlusega pöörduda politseisse ja mitte proovida antud rahatähtedega kuskil maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles