Linn paneb lapsevanemate rahakotile tõsise põntsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu otsus võtab raha ka spordiklubidelt. Pildil on Rene Buschi tennisekoolis käiv Oskar Pruul.
Linnavolikogu otsus võtab raha ka spordiklubidelt. Pildil on Rene Buschi tennisekoolis käiv Oskar Pruul. Foto: Priit Simson

Tallinna volikogu eilsel istungil vastu võetud otsus vähendab 1. septembrist linnale kuuluvate huvialakoolide toetusi ning jätab erahuvialakoolid sootuks rahata.


Sügisest hakkab linn senise 4500 krooni asemel maksma lapse kohta aastas pearaha 3375 krooni. See otsus puudutab rohkem kui 7500 pealinna last, kes käivad linnale kuuluvates huvikoolides. Ligi 2000 erahuvialakoolides käivat noort jääb aga hoopis toetuseta.



Nõmme noortemaja direktori Riina Olveti sõnul ootab ees suhteliselt tundmatu maa, ilmselt peavad senisest rohkem raha välja käima hakkama lapsevanemad. «Meil ei ole lihtsalt muud võimalust. Püüdsime säilitada samal tasemel õppemaksud, kuid võib-olla tuleb need üle vaadata ja muuta,» sõnas Olveti.



Keeruline olukord

Praegu on Nõmme noortemaja rühmaringide kuumaksud 150–275 krooni. Individuaalsete pillitundide tasu algab 300 kroonist kuus. Olveti ei oska ennustada, kui palju on vanemad sügisest suutelised maksma ning kui paljud lapsed on sunnitud huviringist loobuma.



Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul ei ole välistatud, et majandusliku seisu paranedes toetused taastatakse. «Suuresti oleneb olukord ja tulevik kooli juhtkonnast ja majandustegevusest. Mida rohkem on aga õpilasi, seda suuremad on majanduslikud võimalused,» sõnas Jäppinen.



Ka Tallinna haridusameti koolivälise töö osakonna juhataja Andres Vakra kinnitas, et toetuse suurus sõltub tundide arvust, mida kool huvitegevuse läbiviimiseks kulutab. «Kõik oleneb ikka tehtavast tööst, ilusate silmade eest ei anta midagi,» nentis Vakra.



Ent nendest sõnadest on vähe abi. Mustamäe Loomingu Maja on linna huvikoolidest üks odavamaid: kuumaksud ulatuvad 65 kroonist 195 kroonini. Seni saadi linnalt pearaha ühe akadeemilise tunni kohta 590 krooni.



«Peame üle elama, kõigil on ju raske,» nentis loomingumaja direktor Nelja Turu. Tema sõnul tõuseb sügisest kuumaks praeguste kavade kohaselt kuni paarkümmend krooni ning kool üritab igati kokku hoida. «Näiteks remont jääb ära ja mööblit soetame vähem,» ütles Turu.



Erahuvialakoole ootavad aga ees päris karmid muutused. Nii saavad Meero Muusiku juhi Varje Lepa sõnul tema kooli lapsed linna toetuste kadudes senise nelja tunni asemel nädalas vaid kaks 45-minutilist laulutundi. Samuti tuleb rühmad senisest suuremaks teha.



Väheneb ka õpetajate koormus ning mõni neist tuleb üldse töölt vabastada. Seni ei ole lapsevanematel õppemaksuga märkimisväärseid raskusi olnud, kuid Lepp ei osanud hinnata, mis edasi saab.



Meero Muusikus on Tallinnalt toetust saavate laste kuumaks 650 krooni ning teistel 750 krooni. Toetust saavad need lapsed, kes on Tallinna sisse kirjutatud ega käi samaaegselt üheski linnale kuuluvas huvikoolis.



Ebavõrdne seis

Lepa hinnangul võiks munitsipaal- ja erahuvialakoolide pearaha vähendada võrdselt. «Arvestades, et munitsipaalhuvikoolides on kuumaks 180–200 krooni, siis ei peaks see lõhe erakoolidega nii suur olema,» ütles Lepp.



Kaari Sillamaa sõnul oli tema kaunite kunstide koolis lapsevanematel kevadeks maksmata jäänud ligi 100 000 krooni ulatuses õppemaksu. «Meil pole õppemaksu enam kuskile tõsta, paljud vanemad jäid jaanuarist töötuks ning on niigi raskes olukorras,» tõdes Sillamaa.


Tema väitel peab kool toetusteta jäädes vähendama individuaalseid soololaulutunde ning hakkama tunde läbi viima grupis.



Sillamaa sõnul ei saa kool loobuda üsna kulukate lasteetenduste andmisest. «Me ei saa ju õpitud tükke lihtsalt lavastamata jätta, lastel peab väljund olema,» nentis ta.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles