Annaks ainult vanajumal elektrit

Silvia Urgas
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia sajanda aastapäeva peoteekond mängiti läbi uhke kaariku ja peente rõivastega üll.
Estonia sajanda aastapäeva peoteekond mängiti läbi uhke kaariku ja peente rõivastega üll. Foto: Karli Saul

Sada aastat tagasi kadus Estonia ooperimaja avapeol kaheks ja pooleks tunniks elekter. Lambaraguu jahtus, jäätis sulas ja valgust ootas tagasi 700 külalist. Selle aasta 6. septembril toimub Estonia awamise pidu juubeli puhul uuesti, seekord küll tänapäevasema menüüga ja ehk ka ilma elektrikatkestuseta.

Kolm nädalat enne suurt päeva mängis Estonia spetsiaalselt Postimehe jaoks peoteekonna läbi. Majarahvas võtab peoks valmistumist tõsiselt ja ühe ajakirjaniku peale kulutatakse hulgaliselt aega nii kostüümiproovis, grimmis kui ka juuksuritoolis.

Ajastutruuduse nimel antakse mulle selga 20. sajandi alguse moele vastav kleit muusikali «Minu veetleva leedi» varust. Äsja suvepuhkuselt saabunud Estonia kollektiiv valmistab samal ajal ette uut algupärast eesti ooperit «Liblikas», mis esietendub 14. septembril.

Sajandivanust hoonet on suve jooksul kõvasti remonditud, üle kogu maja hõljub laki- ja värvilõhn, kontserdisaalis on püsti tellingud. Rahvus­ooperi peadirektor Aivar Mäe on optimistlik ja kinnitab, et septembrikuu esimesel reedel on maja ehitajatest prii ja vaid piduliste päralt.

Juubelipeol osalejaid ootab Rävala puiesteel asuva Estonia vana maja mälestusmärgi ees kümme hobukaarikut, mis pidulisi teatri juurde sõidutavad. Minu kalessikaaslaseks on lisaks Aivar Mäele ka Paul Pinna tenor Urmas Põldma kehastuses. Seega ei maksaks imestada, kui peol ka ammukadunud suurkujusid kohtab: kummitustele on reserveeritud lausa omaette laud.

Hobusõidukite turvalisuse tagavad reedeõhtusel tipptunnil liiklusreguleerijad, meie proovisõit sulandub aga kesknädala liiklusesse, kus selgub, et paljud autojuhid ei pea paljuks isegi hobusele ette söösta. Mäe ja Põldma hüüavad kaarikust linnarahvale tervitusi ja kutsuvad neid maja juubelile. Reaktsioone on seinast seina: kui mõned ei pane 1913. aasta moe järgi riietatud seltskonda tähelegi, siis mõni soovib lausa majale sünnipäevaks õnne.

Estonia maja juurde jõudnud kaarikulisi ootab teatrisaalis suurejooneline kontsert, mis viib publiku läbi terve sajandi. Lavastaja Arne Mikk paneb elama nii Pinna kui Altermanni, lisaks ulatavad laval teineteisele esimest korda käe Koit ja Hämarik.

August Weizenbergi kauni skulptuuripaari koopiad, mis valminud metseen Enn Kunila toetusel, asuvad 6. septembril ka oma püsivale kohale valges saalis.

Galakontserdi kavas on katkendid Gustav Suitsu poolt Estonia maja avamiseks kirjutatud «Proloogist», Eino Tambergi «Avafanfaarid», fragmendid William Shakespeare’i «Hamletist», balletistseen «Unenäost kujuraiuja töökojas», sõdalaste koor Evald Aava ooperist «Vikerlased», stseenid Eduard Tubina balletist «Kratt», Gustav Ernesaksa ooperist «Tormide rand», Tõnu Kõrvitsa ooperist «Liblikas», Wagneri ooperist «Tannhäuser» ja Verdi «Aidast» ning Tšaikovski balletist «Luikede järv».

Etendusele järgneb pidulik õhtusöök kontserdisaalis. Ehitustolmu sisse on laud kaetud ka Postimehele, kuid kõigi tervise huvides soovitatakse eine remonditandril täna vahele jätta. 6. septembril pakutakse süüa 700 inimesele, nende seas ka Soome ekspresidendile Tarja Halonenile ja Eesti riigipeale Toomas Hendrik Ilvesele. Neist viimane astub üles kõnega, kuid vaba mikrofon on avatud kõigile, kes Estonia terviseks toosti öelda soovivad.

Kes riidekapist smokingut või «Minu veetleva leedi» kostüüme ei leia, ei pea sellepärast peole tulemata jätma. «Eks igaüks otsustab, millises mahus ta meie mängu kaasa mängida tahab,» ütles Estonia turundusjuht Ülla Veerg. Piisab ka tavalisest mustast ülikonnast ja pidulikust kleidist, silinderkübaraid ja pitskindaid saab osta Estonia kassast, avatud on kostüümilaenutus. Kui peokingad siiski vägisi kappi tagasi kipuvad, saab galat, mille ettevalmistused on käinud kaks aastat, otseülekandes nautida Eesti Rahvusringhäälingu vahendusel.

Estonia awamise pidu

«Kord saja aasta pärast…»

Lavastaja: Arne Mikk

Dirigendid: Vello Pähn, Eri Klas

Kunstnik: Liina Keevallik

Koreograafid: Toomas Edur, Marina Kesler

Rahvusooper Estonia solistid, koor, orkester, poistekoor, Eesti Rahvusballett

Külalistena: Alo Kõrve, Mart Toome (Tallinna Linnateater), Tiit Sukk (Eesti Draamateater), Koit Soasepp (Soome Rahvusooper), Eesti Rahvusmeeskoor

6. septembril

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles