Premeeritud vene lavastus «Antikehad»jõuab Tallinna

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnateatri Taevalava..
Linnateatri Taevalava.. Foto: http://www.linnateater.ee/.

Peterburi teater-festival Baltiiski Dom esitleb noore vene lavastaja Mihhail Patlasovi kõrgelt pärjatud dokumentaalse lavastuse «Antikehad»  külalisetendust Tallinnas, mida mängitakse 22. augustil Linnateatri Taevalaval. 

«Antikehade» lähtepunktiks on Peterburi filosoofiateaduskonna üliõpilase Timur Katšaravi hukkumine 2005. aastal. Katšaravi lugu muutus Venemaa ekstreemsete grupeeringute jaoks üheks tähiseks vastuseisu sündmustes. Näidendi autorite tähelepanu orbiidis ei ole mitte niivõrd Venemaa ekstremism, kui püüd vastata küsimusele, kas ideed väärivad inimelu? Kus on vägivalla juured? Miks meie ühiskond muutub üha agressiivsemaks, aga samas ükskõiksemaks? 

Dramaatiline stsenaarium on loodud laiendatud intervjuudest. Timuri ema, tema tüdruk, mõrvari ema, uurija, parem- ja vaskpoolsete grupeeringute esindajad, tapmise tunnistajad – reaalsete inimeste reaalsed saatused loovad lavastusele elava tausta.  Toetudes intervjuudele Katšaravi sõprade ja vaenlastega, loob autor mosaiikpildi tänapäeva noorte ektreemsetest underground ringkondadest. 

Etendust mängitakse vene keeles, ilma tõlketa. Lavastaja Mihhail Patlasov on sündinud 24. jaanuaril 1980. aastal Permis. Ta on õppinud Riiklikus Kinematograafia Instituudis I. Jasulovitši kursustel ja lõpetas Peterburi Riikliku Kino- ja Teatriinstituudi lavastaja teaduskonna I. Hamrajevi meistriklassi «Antikehad»  filmitöödega silma paistnud Mihhail Patlasovi teatridebüüdiks ning see pälvis kohe ka kõrget tunnustust: Peterburi kõrgeima teatripreemia «Zolotoi sofit 2012» preemia ning mullu ka rahvusliku teatripreemia «Kuldne mask».

Lavastuse dramaturg on Andrei Sovlatškov, kunstnik Valentina Serebrennikova, video autor Jelena Anisimova. Mängivad Alla Jemintseva, Olga Belinskaja, Jelena Karpova, Vladimir Boikov, Aleksander Muravitski / Igor Goppikov, Aleksander Peredkov ja Ilja Borisov. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles