Vabaõhumuuseum viib jaaniööks minevikku

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli Vabaõhumuuseumis.
Jaanituli Vabaõhumuuseumis. Foto: Peeter Langovits.

Täna kella 19-24 saab Eesti Vabaõhumuuseumis osa erinevate ajastute jaanipidudest – lisaks kaasaegsele jaanipeole on külastajal võimalus sattuda justkui 1929. ja 1969. aasta jaanikule.

1929. aasta jaanilaupäev toimub «Mereääre» vallas, kus külastajatel on võimalus osa saada Vabaõhumuuseumi rajamise toetuskontserdist jaanilaupäeval, nõnda kui see olnuks 80 aastat tagasi.

Oluline roll on siin August Pulstil, kes oli omal ajal vabaõhumuuseumi idee edendaja ja Eesti Vabaõhumuuseumi Ühingu eestvedaja, vanavarakoguja ning rahvamuusika kirglik austaja.

Muuseumi külaväljakul etendub August Pulsti humoorikas külajant «Pillitohter». Tutvustatakse vanu pille ja pillilugusid, õpitakse tantse koos rahvakunstiansambliga Leigarid ja saadakse selgeks vanad pulmakombed. Innustavaid kõnesid peavad vallavanem, haridusseltsi juhataja ja August Pulst. Toimuvad Rammu-Koidu valimised ning kohtuvad Koit ja Hämarik.

1969. aasta jaanilaupäev toimub «Külvaja» kolhoosis. «Külvaja» kolhoosis on elevust - vaid mõne päeva pärast toimub juubelilaulupidu, möödunud on ju 100 aastat esimesest laulupeost! Avasõnad on kolhoosi esimehelt.

Esitusele tulevad Paul Ranniku ja Ülo Vaidalu estraadikavad «Elust enesest», kus üheks esinejaks on P. Ranniku tütar ja Eesti Vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang. Lusti lastele ja lapsemeelsetele pakuvad kolunid Piip ja Tuut, esinevad Nõmme naiskoor, korraldatakse rahvalikke mänge. Tantsuks mängib ansambel Törts.

2009. aasta jaanipäevaks on rahvamuusika lava. Tänapäeva jaanikul saab kaasa elada humoorikale muusikakollektiivile Pärnu Poisid ning tantsida Väikeste Lõõtspillide Ühingu pillilugude järgi.

Lisaks kolme ajastu jaanikule, kus mõistagi ei puudu ka kolm jaanituld, saab osa tuletoomise rongkäigust ja rahvalikest mängudest-tantsudest. Kolga talus on avatud lasteõu ja kunstinurgake. Vallalistele näitsikutele toimub jaanilaupäevaõhtune jalutuskäik tulevase abikaasa ennustamise tarvis, ühiselt saab laulda vanu romantilisi laule.

Tarkuseteri jagab proua Helmi Ots Eesti Vabaõhumuuseumi Ühingust,
selgitades hernhuutlaste palvemaja ületoomise vajalikkust ja vennastekoguduse liikumise tausta, arutledes Jaagu talu talu kui eksponaattalu väärtuse üle ning andes ülevaate Muhu saare omapärasest ehituskunstist.

Seega on igaühele midagi - nii romantikat kui ka müstikat koos rikkaliku
kultuuriprogrammiga, mõnusat sööki-jooki pakub muuseumi Kolu kõrts koos oma sõpradega. Üritus on piletiga, Haabersti linnaosas on käigus eribuss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles