Utoopia rannik. I osa. Teekond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utoopia rannik. I osa. Teekond
Utoopia rannik. I osa. Teekond Foto: Kultuurikava.ee
Tom Stoppard


Lavastaja:

Priit Pedajas

(Eesti Draamateater)


Kunstnik: 

Liina Unt

Tõlkija:

Anu Lamp

Valgus:

Kalle Karindi

Koreograaf:

Laine Mägi

(Eesti Draamateater)



Mängivad:

Ain Lutsepp

(Draamateater)

, Piret Kalda, Külli Teetamm, Kersti Heinloo

(Draamateater)

, Ursula Ratasepp, Marta Laan

(Draamateater)

, Liis Lass, Indrek Ojari, Kalju Orro, Alo Kõrve, Tõnn Lamp, Taavi Teplenkov

(Draamateater)

, Karl Andreas Kalmet, Pääru Oja

(Draamateater)

, Märt Pius, Kaspar Velberg, Andero Ermel, Andres Raag, Ülle Kaljuste

(Draamateater)

, Sandra Uusberg, Jaan Rekkor

(Draamateater)

, Veiko Tubin, Kristjan Üksküla, Allan Noormets

.



Esietendus 9. märtsil 2013 Põrgulaval


Etendus kestab: 3 tundi 30 minutit



Tallinna Linnateatri ja Eesti Draamateatri ühistöös on jõudnud lavale Tom Stoppardi triloogia "Utoopia rannik" kaks esimest osa, selleks segasid teatrid trupid ja vahetasid lavastajad. Linnateatris tõi Priit Pedajas lavale näidendikolmiku esimese osa "Teekond" ning teist osa "Laevahukk" mängitakse Draamateatris Elmo Nüganeni lavastuses.



19. sajandi alguses kasvab Venemaal üles terve põlvkond noori, kes vaimustub saksa filosoofiast, prantsuse romaanidest ja Puškinist. Pärast dekabristide ülestõusu 1825. aastal kehtestab tsaar Nikolai I tugeva tsensuuri raamatute ja ajakirjade avaldamisele. Hoolimata tsensuurist kihab ja pulbitseb Venemaa ideedest. Noorukesed Aleksandr Herzen ja poeet Nikolai Ogarjov on vaid 12- ja 13-aastased, kui tõotavad pühendada oma elu tsaari diktatuuri vastu võitlemisele. Moskvas ja Peterburis hakkavad ilmuma uued ajakirjad. Ühes neist avaldab filosoof Pjotr Tšaadajev kuulsa kirja Vene mahajäämusest, mille tagajärjel ta hulluks tunnistatakse. Isegi arreteerimised ja maapakku saatmised ei suuda ära hoida ülemaalist värisevat tundmust, millel Stoppard laseb kõnelda läbi Herzeni suu: “Nüüd sa ei saa saapapaelu ka osta, ilma et müüja ei küsiks sinu arvamust eksistentsi olemuse kohta.”



“Utoopia ranniku” esimese osa “Teekond” tegevus toimub Venemaal ajavahemikul 1833-1844. Näidendi keskne tegelane, tulevane anarhistlik mõtleja Mihhail Bakunin, kasvab koos nelja õega idüllilises Premuhhino mõisas, 200 kilomeetrit Moskvast loode poole. Bakuninite majas käivad suviti nii tütarde kosilased kui ka noore Mihhaili intelligentidest sõbrad. Vaatamata isa meelehärmile suundub energiline ja elujõuline Mihhail üha enam sõdurielust ühiskondlikku ja kirjanduslikku tegevusse. Bakunin sõbruneb kriitik Belinski, luuletaja Stankevitši, Herzeni, Turgenevi ning teiste Venemaa tulevaste ärksate mõtlejatega – terve ajalooliste suurkujude plejaad, keda kehastavad Draamateatri ja Linnateatri selleks puhuks loodud ühistrupi näitlejad. Tõsielusündmustele tuginevat Tom Stoppardi näidendit võib võtta nii iseseisv a kibemagusa oodina noorusele kui ka eelmänguna sündmustele, millest jutustavad “Utoopia ranniku” järgmised osad.




NB! Pileteid tagasi ei osteta ja ümber ei vahetata, juhul kui ei ole teatatud teisiti.
Hilinejaid saali ei lubata!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles