FAUST

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FAUST
FAUST Foto: Kultuurikava.ee
VAT Teater

FAUST

Mis on su tuum, maailm ja elu, aeg ja ruum...


(J. W. Goethe)



Autor ja lavastaja:

Aare Toikka 

Kunstnik ja helilooja:

Kaspar Jancis

Valguskujundaja:

Sander Põllu

Videokujundaja:

Peeter Ritso

Osades:

Katariina Ratasepp, Ago Soots, Margo Teder, Meelis Põdersoo, Tanel Saar

ja 

Madis Muul


Ekspressionistlik rännak Murnau, Goethe ja Marlow ainetel



Faust on rahutu teadlane, kes otsib meeleheitlikult kõiksuse sisimat olemust, kuid on masenduses oma mõistuse inimliku piiratuse tajumisest. Ta on õppinud mitmeid teadusi, kuid leiab, et ei tea endiselt midagi, mis suudaks näidata inimsoole teed parema suunas. Taevas sõlmivad Jumal ja Kurat Fausti hinge peale kihlveo. Mefistofeles pakub Faustile noorendavat võlujooki ning mahitab teda võrgutama ja petma süütut ning vaga Margaretat. Kas Margareta hukkub ning Faust ei suuda teda päästa? Või siiski...



VAT Teatri „Faust“ otsib kunstitõde tummfilmiesteetikast.



Friedrich Wilhelm Murnau on üks saksa filmikunsti suurtest loojatest ja oluline figuur ekspressionismiliikumises. Üks tema tuntumatest filmidest on „Faust“ (1926).



Johann Wolfgang Goethe kirjutas värsstragöödia „Faust“ algvariandi aastatel 1773–1775. Aastal 1790 ilmus trükis "Faust. Fragment". Aastal 1808 ilmus "Faust I". "Faust II" ilmus 1833. aastal, pärast kirjaniku surma.



Christopher Marlowe kirjutas näidendi „Doktor Faustuse traagiline lugu“ arvatavasti aastatel 1588-1589. Marlowe oli inglise renessansikirjanik, Shakespeare’i kaasaegne ja tema kõrval üks suurimaid dramaturge, kes jättis maailmale seitse tragöödia vormis näitemängu.



Etendus on ühes vaatuses.



Esietendus 29. november 2012 VAT Teatris (Rahvusraamatukogu Teatrisaalis)

Pileti hind: 15 EUR / 11 EUR (õpilane, üliõpilane, õpetaja, pensionär, kaardid ISIC, ITIC)

NB! HILINEJAD SAALI EI PÄÄSE
Ürituse lingid: http://www.vatteater.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles