Utoopia rannik. II osa. Laevahukk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lavastaja Elmo Nüganen (Linnateater)


Kunstnik Pille Jänes (külalisena)


Kostüümikunstnik Reet Aus (külalisena)



Osades Mait Malmsten, Elisabet Reinsalu (Linnateater), Ivo Uukkivi, Henrik Kalmet (Linnateater), Indrek Sammul, Andrus Vaarik (Linnateater), Argo Aadli (Linnateater), Rain Simmul (Linnateater), Priit Võigemast (Linnateater), Hilje Murel, Anu Lamp (Linnateater), Märt Avandi, Tiit Sukk, Mari-Liis Lill, Merle Palmiste, Guido Kangur, Aleksander Eelmaa (Linnateater).



Eesti Draamateatri ja Tallinna Linnateatri ühistöös jõuavad lavale Tom Stoppardi triloogia "Utoopia rannik" kaks esimest osa, selleks segavad teatrid trupid ja vahetavad lavastajad: 9. märtsil esietendub Linnateatris näidendikolmiku esimene osa "Teekond" Priit Pedajase lavastuses ning teine osa "Laevahukk" poolteist nädalat hiljem Draamateatris Elmo Nüganeni lavastuses.  



"Laevahuku" peategelasteks on hiilgav plejaad 19. sajandi vene intellektuaale, kirjanikke ja ühiskonnategelasi, keda ahistab tsaar Nikolai I aegse sumbunud Venemaa õiglusetus – klassivahed, tsensuur, rõhumine, vägivald. Nende kirglikes filosoofilistes ja romantilistes aruteludes heiastub unistus paremast, õiglasemast maailmast. Ja õnnistavast armastusest. Sajandi keskpaigaks on nad aga kogenud, et ka suured Euroopa revolutsioonid ei muuda klassiühiskonna olemust ning ka eraelus on neid tabanud pettumused. Ja kaotused, surmaga silmitsi seismine.



Tegevus toimub ajavahemikul 1846 kuni 1852 Moskva lähistel mõisas, Saksamaal Salzbrunnis, Pariisis, Dresdenis ja Nizzas. "Laevahuku" keskne tegelane on Aleksandr Herzen, mõjukas vabamõtleja, toimetaja ja publitsist, kes elab pagulasena välismaal ja asutab Londonis vaba vene trükikoja ning annab välja almanahhi "Põhjanael" (Poljarnaja Zvezda) ning ajalehte "Tornikell" (Kolokol). Lisaks on teisigi ajaloolisi tegelasi, nagu Turgenev, Belinski, Bakunin, Marx jt. Tõsielusündmustele tuginev näidend on unistustest – nii ühiskondlikest kui ka isiklikest – ning hoolimata karidele jooksust ikkagi nende unistuste eest võitlemisest.



Esietendus 20. märtsil 2013 suures saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles