Antigone/ Антигона

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tragöödia

Sophokles, Jean Anouilh
Lavastaja Roman Feodori (Krasnojarski Noorsooteater)
Kunstnik Daniil Ahmedov (Moskva)


Etendustel on sünkroontõlge eesti keelde.
Etenduse kestus: 2 tundi 20 minutit (2 vaheaega)
Alla 16-a. mittesoovitatav
NB Etenduses kasutakse ebatsensuurseid väljendeid
NB Laval suitsetatakse

Kuldse Maski laureaadi, Krasnojarski Noorsooteatri peanäitejuhi Roman Feodori lavastus põhineb Sophoklese tragöödial ja Jean Anouilh’ samanimelisel näidendil. Sophoklese tragöödiat etendati esimest korda 442. aastal enne Kristust; Jean Anouilh’ „Antigone“ jõudis rambivalgusse 1944. aastal.

Kahe ja poole tuhande aasta jooksul on vana-kreeka müüdi tegelased köitnud vaatajate ja lugejate meeli, kes on iga kord neis aimanud oma kaasaegseid.

„Kuningas Kreon rändab, nagu Bulgakovi Pontius Pilatus, mööda maailma lavasid, suutmata välja rabelda oma lootusetust üksindusest ja julgemata end tappa,“ ütleb näidendi lavastaja. „Ja kui meie mõõdupuu järgi naiivne Sophokles targa Teiresiase suu läbi hoiatab Kreoni kõrkuse eest ja kutsub üles kahetsusele, siis Anouilh’l sellist lihtsat lahendust ei ole. Teiresias nägi jumalaid ja teab tõde, aga Anouihl’l, Nietzsche sõnu kasutades, on „Jumal surnud“ ja alles on jäänud vaid südametunnistus – Antigone. Kompromissitu südametunnistus, milles igaüks peab ise selgusele jõudma. Mõni mõistab, et südametunnistuseta pole võimalik elada ja lõpetab elu enesetapuga. Mõnele lihtsalt tundub, et ilma südametunnistuseta ei saa. Aga mõni mõistab, et südametunnistus tuleb kiiremas korras ära tappa või kinni müürida, et too ei saaks end talle ilmutada.“

Vana-kreeka ja prantsuse „Antigone“ kõrval on näidendi oluliseks osaks Tallinna 2013. aasta  „Antigone“. Selle osa kirjutab lavastaja koos koreograafi Olga Privesi, kunstniku Daniil Ahmedovi (just tema sai koos Roman Feodoriga Kuldse Maski lavastuse „Ema Courage ja tema lapsed“ eest), etenduse muusikajuhi Aleksandr Žedelevi ja kõigi etenduses osalevate näitlejatega. Selles uusimas „Antigones“ võetakse jutuks küüniline kaasaeg, kui mis tahes kangelastegu on vaid ajend talk-show’ks ja võimalus teenida kangelase surma pealt suurt raha. Tõepoolest, kas oli Antigonel mõtet ohverdada oma elu selleks, et kuninga keeldu eirates matta maha oma vend? Mis teda juhtis? Ohvrimeelsus? Rumalus? Meeletus? Kõrkus? Sugulustunne? Mida tunneme meie tema teost kuuldes? Ärritust? Kaastunnet? Haletsust? Südametunnistuse piinu?

Roman Feodori on tuntud oma huvi poolest klassikaliste teoste vastu, otsides vastuseid inimolemuse tähtsaimatele küsimustele. Samas pole ta ükskõikne ka ülikaasaegse Teatr.doc-i vastu, mis lubabki tal koos teatri loomingulise kollektiiviga tuua aegumatu lugu tänapäeva.

Osatäitjad:
Ilja Nartov - Kreon
Tatjana Kosmõnina - Antigone
Alina Karmazina - Antigone
Natalja Dõmtšenko - Ismene
Haimon - Aleksandr Žilenko
Amm - Liidia Golovataya, Lilia Šinkarjova, Jelena Jakovleva
Korüfee - Artjom Garejev
Polyneikes - Aleksandr Kutšmezov
Eteokles - Sergei Furmanjuk
Teiresias - Dmitri Kosjakov
Valvur - Oleg Rogatšjov
Valvurid - Dmitri Kordas, Anna Markova
Eurydike - Tatjana Kosmõnina, Alina Karmazina
Erinnüsed - Anna Markova, Marina Malova, Tatjana Egoruškina
Pimedat saatev poiss - Karin Lange, Katrin Sutt

Koor - Aleksandr Sinjakovitš, Daniil Zandberg, Ivan Aleksejev, Mihhail Krjatšok, Aleksandr Žilenko, Dmitri Kordas, Anna Markova, Marina Malova, Tatjana Egoruškina, Aleksandra Azovtseva, Erika Babjak, Jekaterina Burdjugova, Irina Jevsjeva, Martin Zinevitš, Eduard Joonas, German Klaad, Lada Krutik, Jelizaveta Kärner, Vjatšeslav Leontjev, Marika Otsa, Nika Prokopjeva, Indra Stepanova, Sergei Uustalu, Sofia Tšernova, Karina Schmerling
Lavastuses osalevad Vene Teatri noortestuudio kursuslased.

Esietendus Vene Teatri suurel laval 28. märtsil 2013.

Meediakajastus:
Jelena Skulskaja - Роман Феодори: мне очень хотелось, чтобы каждый артист думал лишь о том, насколько его горение передается зрителю
Heili Sibrits - Vene Teater näitab «Antigonega», et sellest teatrist ei saa mööda vaadata
Aljona Karas - Нарушитель закона любви

===========
Sooduspiletid: pensionärile, õpilasele, ISIC / ITIC kaardi omanikule, liikumispuudega inimesele koos saatjaga. Palun esitage soodustust tõendav dokument teatrisaali sisenemisel.
Vene Teatri Sõbrakaart - erihind kuni kahe pileti ostuks ühele etendusele kaardi esitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles