Kas sa Arvot ja Kaiat tead?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluga kursis: küsitluse võitjaks osutus Lidia Kuznetsova, kes tundis kümnest persoonist ära kaheksa. Talle tundmatuteks isikuteks osutusid vaid lauljad Kerli ja Getter Jaani.
Eluga kursis: küsitluse võitjaks osutus Lidia Kuznetsova, kes tundis kümnest persoonist ära kaheksa. Talle tundmatuteks isikuteks osutusid vaid lauljad Kerli ja Getter Jaani. Foto: Toomas Huik

«Miks ma armastan Lasnamäed ja Koplit?» arutles kord kirjanik Kaur Kender. «Sest tänu neile on Tallinn kaks suurt linna kõrvuti. Paralleelselt. Mõni minut ja oled linnas, kus on kaunid naised ja kus keegi sind ei tunne.»

Kas tõesti on nii, et ühist meediaruumi pole eestlastel ja venelastel ollagi ning eesti kuulsused võivad näiteks Lasnamäel Pinna tänaval jalutada, ilma et keegi pead pööraks? Läksin seda uurima.

Paar aastat tagasi üritas venekeelne Postimees välja selgitada, kui hästi tunnevad venekeelsed tallinlased Eesti poliitikuid. Siis ei olnud Andrus Ansipi või Edgar Savisaare äratundmisega probleeme, hätta jäädi aga Siim Kiisleri ja Helir-Valdor Seedri piltidega.

Seekord sai eksperimendiks valitud pildid neist eestlastest, kes on kuulsaks saanud oma saavutustega spordis, kultuuris või äris: kahekordne olümpiavõitja Erika Salumäe, tennisist Kaia Kanepi, lauljad Jaak Jaola, Kerli ja Getter Jaani (Anne Veski jätsin mängust välja, sest tema tuntus on ammu väljunud Eesti piiridest), kirjanik Kaur Kender, helilooja Arvo Pärt, Eesti Televisiooni saatejuht Priit Kuusk, bravuuritar ja elu24.ee peatoimetaja Anu Saagim ning ärimees Urmas Sõõrumaa.

Helilooja loomasaate juhiks

Alustan küsitlusega Laagna tee, Kotka poe ja Lindakivi kultuurikeskuse vahelisel sillal. «Televiisorit vaatan küll, kuid võin ka mitte ära tunda,» hoiatab julge pensionär Tamara Grigorjeva. Nii lähebki ja suurt edu pole. Vaadates Pärdi pilti, jääb ta mõttesse: «Nii tuttav mees...» Kui avaldan helilooja nime, on ta siiralt üllatunud: «Tõesti? Arvo Pärti ei tundnud ära, näed sa!»

Lasnamäe elanik Jelena Albantova häälestub ülesandeks tõsiselt. Joala tunneb ta kohe ära, Kanepi kohta ütleb ka täpselt, et tegemist on kuulsa tennisistiga. Kuid teistega läheb keeruliseks. «Oi, kui tuttav nägu. Kelle nägu ta on?» arutleb ta, uurides Priit Kuuse pilti. «Aa, meenutab Andrus Ansipit!»

Rohkem sellist varianti keegi ei paku, kuid Kuuse säravvalge T-särk ja enesekindel pilk viivad küsitletute mõtted spordile. «Ega ta treener ole?» pakub nooruke Jelizaveta Tjumentseva. Ta ei tunne Pärti ära. «Väga hea inimene,» ütleb ta helilooja pilti vaadates. «Arvan, et talle sobiks juhtida telesaadet loomadest.»

Ka Ljubov Šestopalovale tundub, et Pärt on lihtsalt hea inimene. «Keegi deduška viib roosi oma babuškale,» kõlab tema otsus.

Palju emotsioone tekitab Anu Saagimi pilt, millel on jäädvustatud hetk tema 50 aasta juubelist, kus ta hoiab käes hiiglaslikku roosikimpu. «Ah, milline naine!» hüüab lapselapse ja mõne roosiga kuhugi tõttav Aleksandr Boiko. «Kui aus olla, ma ei tea, kes ta on ja kus ta töötab. Kuid ta assotsieerub mul nende punaste roosidega: ta on sama ilus kui need lilled tema käes.»

«Nii efektne ja õnnelik,» lausub Saagimi pilti vaadates Tatjana Bukš. «Ehk on see koolilõpetamine ja vanemad kinkisid talle lilli?»

Üksnes noortega kimpus

Viiteid eksperimendikangelaste ametile otsitakse ka piltidelt, kuigi nood said valitud just sellised, et ükski detail kellegi elukutset ei reedaks. Getter Jaani hoiab pildil suurt juustukera, seega pakutakse, et ta on kas juustupoe omanik või turundusspetsialist, kes juustu reklaamib. Pastakas ja paberileht Joala käes paneb mõnda vastajat arvama, et ta on seotud kirjandusega. Pakuti ka, et ta võib olla hoopis tööotsija. «Ehk on ta töötu, istub töötukassa järjekorras?» oletab Bukš.

Kaur Kenderit ei seosta kirjandusega keegi. Äkki sellepärast, et tal on pildil range ülikonnaga ja lips ees? «Ta näeb välja nagu jurist, advokaat, kaitseb vist kurjategijaid kohtus,» pakub Bukš. Teised vastajad lisavad, et ta võiks olla tipptasemel turvamees, ööklubi väljaviskaja või riigikogulane.  

Riigikokku saadetakse ka Urmas Sõõrumaa. «Nii tõsine pilk. Vist on riigikogulane. Mõtleb ehk selle peale, kuidas pensione tõsta. Loodan, et jõuab õigele otsusele,» arutleb Jelizaveta Tjumentseva naerma puhkedes.

Selget võitjat, kes arvas ära kas või pooled tegelased, Lasnamäel leida ei õnnestu, mistõttu lähen õnne otsima Kadriorgu. Ilusal suvisel argipäeval on kohalikke raske trehvata, enamasti jalutavad seal turistid Venemaalt, Portugalist ja Soomest. Lõpuks saan jutule Lidia Kuznetsovaga, kes on tulnud parki koos Moskvast saabunud sugulastega.

«Nii, see siin on meie kuulus Jaak Joala, see on Kaur Kender, see on Sõõrumaa…» loetleb Kuznetsova järjest, sugulased pealt vaatamas ja julgustamas. «Seda tütarlast olen ma aga näinud Lasnamäe turul!» teatab ta, vaadates Getter Jaani pilti. «Võib-olla oli keegi tema sarnane.» Kokkuvõttes teab Lidia Kuznetsova kõiki nimesid, välja arvatud kõige nooremad, kelleks on Kerli ja Getter Jaani.

Mu positiivne üllatus on nii suur, et ununeb isegi küsida, kellena Kuznetsova töötab. Palju õnne võidu puhul!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles