Leedo firma ostab tüki Vabaduse väljaku pikendusest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kaart.postimees.ee

Ärimees Vjatšeslav Leedole kuuluv firma omandas enampakkumiselt Kaarli puiesteel asuva kinnistu, mida keskkonnaministeerium keeldus tasuta Tallinna linnale andmast.


Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas oma esmaspäevase käskkirjaga Kaarli puiestee 4a asuva kinnistu enampakkumise võitjaks ainsana enampakkumisel osalenud Compakt Kinnisvara.

Krediidiinfo andmetel on Compakt Kinnisvara omanikuks aktsiaseltsid Saare Finants ja Holostovi Kinnisvarahaldus, mis kuuluvad ärimees Vjatšeslav Leedole. Leedole kuulub ka naaberkinnistu, kus praegu asub tasuline parkla.

Äsja müüdud maatükk jääb parkla ja Toompea tänava vahele. Tallinna linnavalitsus taotles seda korduvalt munitsipaalomandisse, kuid keskkonnaministeeriumi hinnangul ei suutnud linn piisavalt põhjendada oma vajadust selle järele.

Tallinna abilinnapea Eha Võrk, kes keskkonnaministeeriumiga kõnealuse kinnistu teemal kirglikku kirjavahetust pidas, hindas otsust igal juhul halvaks. «See maa läheb nüüd eraomaniku kätte ja eraomanikul on reeglina teistsugused huvid kui avalikul sektoril. Siin tuleb lihtsalt loota, et tuleme kuidagi toime,» lausus Võrk.

Abilinnapea sõnul pole linnavalitsuse jaoks suurt vahet, kas omanik on Vjatšeslav Leedo või keegi teine. «Leedoga on kindlasti hea koostöö. Seda on varasemad läbirääkimised juba näidanud. Aga ikkagi see ei ole hea otsus, et see maa on eraomaniku käes,» ütles Võrk.

«Maa munitsipaalomandisse andmisest Tallinna linnale keeldutakse, kuna kohalik omavalitsus kavandab koheselt pärast taotletud maaüksuse (Kaarli pst 4a ) saamist koormata see hoonestusõigusega äriühingu kasuks. Tallinna linn kavatseb seada hoonestusõiguse Varamaad Kinnisvara OÜ kasuks otsustuskorras. Vastavas ühiste kavatsuste protokollis puuduvad viited hoonestusõiguse tähtaja ja võimaliku võõrandamise kohta. Samuti ei ole protokollis juttu ehitise staatusest hoonestusõiguse tähtaja saabumisel. Tallinna linna kavatsus näitab, et kohalik omavalitsus ei vaja nimetatud maaüksust oma ülesannete täitmiseks,» põhjendas ministeerium valitsuse istungil oma keeldumist.

Ministeeriumile ei meeldinud see, et Leedo ettevõte oleks saanud õiguse rajada kinnistule maa-alune tasuline parkla ning seal ka kohvikut pidada ja muud äri ajada. See, et kinnistu maapealset osa oleks kasutatud avalikes huvides, ei olnud ministeeriumi sõnul argument.

Compakt Kinnisvara esindaja ei soovinud kinnistuga seonduvat täpsemalt kommenteerida, sest asi on veel liiga värske ja isegi ostu-müügileping veel allkirjastamata.

«Täna oleme teinud pakkumise, mis on tunnistatud parimaks. Plaanidest ei tahaks enne sügist rääkida, sest need on täpsustamisel,» vastas Compakt Kinnisvara juhatuse esimees
Aarne Pupart küsimusele kinnistu tuleviku kohta.

Võrgu sõnul peab linn tulevikus lootma maaomaniku heatahtlikkusele. «Me loodame, et kinnistu avaliku osa kasutamine on ikkagi tasuta. Sest on mõeldamatu, et Tallinna linn peaks hakkama maksma erafirmale raha selle maa kasutamise eest. Seal peavad ju toimuma avalikud paraadid,» ütles abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles