Mupo: Tallinna kesklinnas on lubamatult palju ohtliku fassaadiga maju

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas kukkusid inimesele pähe fassaadikivid
Tallinnas kukkusid inimesele pähe fassaadikivid Foto: Karli Saul/SCANPIX

Munitsipaalpolitsei on pärast Narva mnt 16 toimunud karniisivaringut võtnud teravdatud vaatluse alla kesk- ja vanalinna hoonete fassaadid. Saadud tulemused näitavad, et kesklinnas on lubamatult palju ohtliku fassaadiga maju, mille tänavapoolsed krohvimurenemised ja kahjustatud karniisid on potentsiaalseks ohuks nii jalakäijatele kui ka liiklusvahenditele.

Munitsipaalpolitsei pressiesindaja Meeli Hundi sõnul võib näiteks tuua kesklinnas Pärnu mnt ja Väike-Karja nurgal asuva maja fassaadi, mis ennustab võimalikku varingut ning õnnetusjuhtumit. Hoone valdajat on jätkuvalt kestvast halvast olukorrast mitmeid kordi teavitatud. Väiksemad fassaadivaringuid on olnud Lauteri , Laial ja Pikal tänaval kuid  ka mujal vanalinnas.

 Munitsipaalpolitsei Amet pöördub kõigi ühistute ja haldusfirmade poole palvega üle kontrollida nende haldusalasse kuuluvate hooned. Sügis koos muutuvate ilmastikuoludega ning talvine külmumis-sulamistemperatuurid muudavad fassaadid haavatavaks ja ohtlikuks. Selleks, et ära hoida Narva maantee laadseid õnnetusi, kus kahjustada saab inimene - on praegu õige aeg oma valdused üle vaadata.

 Narva maantee 16 osas lõpetas mupo menetluse, mis tõi kaasa karistuse maja seisukorra eest vastutavale haldusfirmale. Antud juhul tuleb nii korteriühistu kui ka haldusfirma kiituseks öelda, et mõlemad pooled andsid endast parima, et olukord kiiresti kontrolli alla saada: ala märgistati koheselt piirete ning hoiatava sildiga, varingu poolne sissekäik suleti majaelanikele ning alustati elamu fassaadi kontrollimis- ja lahtise krohvi eemaldamistöödega.

Välja vahetati  ühistu vihmaveesüsteemid, remonditi  karniiside plekk-katted ja kontrolliti veelkord fassaadi, eesmärgiga avastada ja vajadusel kõrvaldada varisemisohtlikud kohad. Tõstuki abil kontrolliti üle ka kõik karniisid. Tänaseks on maja fassaad korrastatud ning möödujatele ohtu ei kujuta.

 Varingu põhjuse aitas välja selgitada OÜ Ehitusekspert, kelle poolt koostatud ehitustehniline hinnangule tuginedes on antud karniisi murenemine tingitud niiskusest, veest ja korduvast külmumisest karniisil olevate pleki jätkuühenduste juures, mis paigaldati 2002. aastal teostatud remonttööde käigus. Kokkuvõttena leiti, et analoogsed juhtumid on 99,9 %-liselt olnud tingitud ehitajate- ja projekteerijate  praagist.

 Ühistu juhatuse arvates võisid karniisilt krohvi varingut soodustada ka mitmete asjaolude kokkulangemine. Nimelt on hoone ehitatud 1953. aastal ja selle kesklinnapoolne osa asub maa-aluse Härjapea jõe sängi kohal. Viimastel aastatel toimunud korduvate suurte vihmadega on toimunud üleujutused Pronksi tänava-Narva maantee vahelisel alal (vesi on tunginud ka Narva mnt 16 keldritesse), sest sadevete ärajuhtimise süsteem ei taga piisavat vee äravoolu.

Elamu asub intensiivse liiklusega Narva mnt ääres – trammide ja suurte busside möödumisel maja vibreerib. Samuti ei olnud enne elamu üleandmist ühistule (pärast korterite erastamist) teostatud kõiki vajalikke remonttöid.

 Mupo jätkab ohtlike hoonete fassaadide kaardistamist. Septembri lõpuks aga teeme avalikuks hooned, mille omanikud ei ole korduvatele hoiatustele ning teavitusele vaatamata kasutusele võtnud linnakodanike ning-külaliste turvalisust tagavaid abinõusid.   Oma tähelepanekutest saab linnakodanik mupot teavitada ööpäevaringselt töötaval korrapidaja telefonil 14410.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles