Klooga rabapõlengu põhjustasid kaitseväe laskeharjutused

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile lõuna ajal Kloogal puhkenud rabapinnase põlengu põhjustasid Scoutspataljoni plaanilised kuulipilduja laskeharjutused Klooga polügoonil.

«Eile orienteeruvalt kell 11.40 avastati tulekahju umbes 300 meetri kaugusel laskmispaigast, misjärel laskmised peatati ning vastavalt protseduuridele ja ohutustehnika reeglitele suunati kaitseväelased tulekollet kustutama,» ütles esimese jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus rahvusringhäälingu raadiouudistele, vahendas ERRi uudisteportaal.

Kolonelleitnant Kalmus selgitas, et kuna eelmisel öösel oli sadanud vihma, siis ei pidanud nii laskmise läbiviija kui ka harjutusvälja vastutav isik tuleohtu suureks.

Tuli sai alguse laskmisest ja ilmselt süttis kanarbik.

«Hinnang tuleohule ei olnud võib-olla kõige adekvaatsem. Tõsi, vihma oli sadanud, aga tuul ja eilne suhteliselt lämbe ilm kahandasid vihma mõju,» ütles Kalmus.

Eile kell 11.51 sai häirekeskus teate, et Harjumaal Kloogal põleb rabapinnas ning tuli levib kiiresti metsa. Esialgu oli tules 2,2 hektarit raba, mida kohe ka kustutama asuti. Ilmaolud, tugev tuul, kuiv pinnas ja keeruline ligipääs põlengukohale tingisid põlenguala suurenemise ning kella 20.30 ajal toimunud vaatluslennul PPA lennusalga helikopteriga tuvastati rabapinnase ja metsanoorendiku põlenguala 145 hektari ulatuses, teatas Põhja päästekeskus.

Inimesed ning elumajad õnneks ohus polnud, samuti liikus asustatud ala kohalt eemale põlengusuits.

Kustutustööd olid päästjate jaoks keerulised ja kestsid kaua. Päästjatele oli kustutamisel abiks öösel sadama hakanud tugev vihm. Alles täna hommikul pandi tulele piir, kella 9 ajal toimus sündmuskohal veel järelkustutus.

Kustutustöödel osalesid kahes töölõigus päästjad Keila, Paldiski, Kehra, Lilleküla, Kopli, Mustamäe, Kesklinna, Nõmme ja Assaku komandodest, vabatahtlikud päästjad Lohusalu, Muraste ja Nissi komandodest ning kaitseväelased. Põlengu kustutamisel oli kasutusel hulk pääste eritehnikat nii Harjumaa, Lääne-Virumaa kui ka Läänemaa komandodest. Põlengu pindala hindamiseks tegi õhust vaatluslende PPA lennusalga helikopter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles