Tallinnas on oma tänav Lainel ja Pillel, Tõnul ja Sulevil

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Laine tänava nurk,
Pildil Laine tänava nurk, Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kindlasti rõõmustab nii mõndagi inimest teadmine, et Eestimaa pealinnas on tema eesnimega tänav. «Paljudel eesti nimedel on tähendus ja mitmed Tallinna tänavad, mille nimed esmapilgul võivad seostuda inimeste nimedega, on tegelikult nimetatud teistel põhjustel,» selgitas Tallinna kohanimekorraldaja Liisi Sokk .

Näiteks Kalju tänav Põhja-Tallinnas Kalamajas on tema sõnul nimetatud läheduses asuva Kalju baptistikoguduse palvemaja järgi, Kristiines Järvel paiknevad Laine ja Virve tänav on nime saanud Ülemiste järve mõjul (lainetus ja virvendus). «Haaberstis Vismeistris tuleneb Tõnu tänava nimi Tõnu talu nimest, samas asuva Maimu tänava nimi on aga hoopis kalandusega seotud,» rääkis Sokk.

Siiski on ka inimeste eesnimede järgi antud tänavanimesid. «Muinasnimede sarja kuuluvad näiteks Kesklinnas Sibulakülas asuvad Lembitu ja Vambola tänav, 1920.-30. aastate eestipäraste naisenimede sarjas on Veerenni asumisse rajatavad Tiiu ja Pille tänav,» jutustas Sokk. Mütoloogia teemast tulenevad nii Põhja-Tallinnas Kalamajas paiknevad Kalevi ja Linda tänav kui ka Nõmmel Kivimäel olevad Sulevi, Olevi ja Uku tänav.

Lisaks on Tallinnas tänavaid, mille nimi ongi kindlate inimeste või perekondadega seotud. «Ühed neist on pühendusnimedega tänavad, millele on antud nimi konkreetse isiku mälestuse jäädvustamiseks. Need nimed sisaldavad reeglina isiku täisnime ja tänavad, millele need antud on, võivad olla nimeandjaga seotud, kuid ei pruugi,» rääkis Sokk.

Näiteks Jaan Poska, Paul Keres ja Ants Lauter on elanud tänavatel, millele nende järgi nimed anti. Miina Härma, Johann Voldemar Jannseni ja Lydia Koidula tänaval ei ole aga teadaolevalt nende isikutega otsest seost. Pühendusnimesid hakati tänapäevasel kujul vormistama 1920. aastatel.

Varem kujunesid spetsialisti sõnul isikunimedest lähtuvad tänavanimed rahvasuus enamasti krundi- või majaomanike järgi. «Need nimed kajastavad küll isiku või perekonna ja tänava eeldatavat ajaloolist seost, kuid ei ole pühendusnimed. Seetõttu kasutatakse nende puhul ka rahvapärast eesnimedeta nimekuju,» selgitas Sokk. Sellised on näiteks Gonsiori (nimeandjaks maaomanik, raehärra Jacob Johan Gonsior), Kotzebue (nimi on antud tänava alguses elanud majaomanike, saksa kirjaniku August von Kotzebue (1761–1819) järglaste perekonnanime järgi), Mardi (nimi majaomanik Diedrich Christian Martensi järgi) aga ka Laulu (nimi esimese sealse majaomaniku Pauline Laulu järgi) ja Pääsukese tänav, mis on nimetatud majaomaniku, voorimees Carl Schwalbe järgi (saksa k. pääsuke).

«Kokkuvõttes võib öelda, et kuigi kohanimeseadus ei võimalda omanimelise tänava tellimist, on siiski võimalik, et ajalooliselt ja temaatiliselt sobivatesse kohtadesse on tekkinud ja tekivad edaspidigi inimeste ees- või perekonnanimedega samanimelised tänavad,» rääkis Sokk.

Tallinna tänavanimesid ja teisi kohanimesid tutvustab põgusalt ka 2013. aasta septembris ilmuv raamat «Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed.» Tallinna Linnaplaneerimise Ameti väljaantav teos keskendub põhiosas Tallinna 84 asumi ajaloo avamisele. Robert Nermani ja Leho Lõhmuse artiklite ning nende juurde koostatud tänapäevaste kaartide kaudu esmakordselt korraga ülevaate kõigist 84 asumist. Raamatu teises pooles on loendina esitatud kõik Tallinna ametlikud kohanimed. Tegemist on esimese tervikliku ja ajakohase trükis ilmunud Tallinna ametlike kohanimede registriga pärast 1972. aastal välja antud Aleksander Kivi raamatut «Tallinna tänavad».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles