Doonoritelk jõuab neljapäeval Tammsaare parki

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk.
Doonoritelk. Foto: Elmo Riig.

Verekeskuse ja kaitseväe doonoritelk on 18.-19. juunil Tallinnas Tammsaare pargis.


18. juunil saab seal verd loovutada kella 12-18 ja 19. juunil kella 11-17, teatas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse kommunikatsioonispetsialist Eva Maimre.

«Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse ja kaitseväe koostöös juba kolmandat suve kestva doonoritelgi projekti eesmärk on kutsuda abivalmis inimesi panustama igapäevaselt oma riigi ja inimeste kaitsmisse ning tutvuma sellega, mil moel riigi kaitsevalmiduse tagamiseks toimivad omavahelises koostöös erinevad ametkonnad,» lausus Maimre.

«Verd loovutama on kutsutud nii uued kui ka juba kogenud doonorid. Neid, kes veel doonorluse eas pole, ootavad lõbusad tegemised pelikan Donaga ning auhindadega joonistus- ja spordivõistlused,» lisas ta.

Sel suvel said doonoritelgid alguse Rakverest, jõudsid siis Keilasse ja seejärel Raplasse. Telkide tuur lõpeb juunis Tallinnaga ja jätkub taas augustis Narvaga.

Ürituste sarja eesmärk on veredoonorluse tutvustamine Eesti elanikele. «Soovime, et meie inimesed teaksid doonorlusest üha rohkem ja näeksid seeläbi paljude jaoks kättesaadavat võimalust head teha. Nii käesoleva ürituse, teiste korraldatavate ettevõtmiste kui ka pideva teavitustööga loodame kujundada väärtushinnanguid meie ühiskonnas. Vaja oleks, et üha rohkem tuleks tervete 18-60-aastaste inimeste seas ette neid, kelle jaoks doonoriks olemine on eluviis,» selgitas verekeskuse juhataja Riin Kullaste.

Kaitseväe esindaja kapten Targo Lusti sõnul näeb Kaitsevägi projektis osalemises suuremat kasu kogu kodanikuühiskonna arendamisele Eestis. «Doonorluse propageerimine on asja üks külg, teine on aga toimiva koostöövõrgustiku loomine riigi kui terviku kaitsevalmiduse tõstmiseks. Ilma koostööd harjutamata rahuaegsetes tingimustes ei saa olla kindel, et saame hakkama kriiside ajal,» lausus Lusti.

Vereloovutusele oodatakse kõiki terveid ning abivalmis inimesi vanuses 18-60 eluaastat. Kaasa tuleks kindlasti võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument. Enne vereloovutust peab doonor olema puhanud ning söönud. Doonoritelgi külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele peale vereandmist.

Eesti haiglate patsiendid vajavad doonoriverd iga päev, sest verd ei ole võimalik tööstuslikult toota ja vere ainsaks allikaks on teine inimene. Verd loovutades on doonoril võimalus aidata paljusid eluohtlikus seisundis inimesi. Doonorivere toel on võimalik teha paljusid operatsioone, mida muidu ei saaks suure verekaotuse riski tõttu sooritada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles