Patarei naabrusse tahetakse rajada viiekorruselised elu- ja ärihooned

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei merekindlus.
Patarei merekindlus. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavalitsus algatab homsel istungil detailplaneeringu, mis näeb ette muinsuskaitse all oleva Patarei merekindluse renoveerimise ja sellele kaasaegsete kasutusfunktsioonide leidmise ning loob ühtlasi võimaluse rajada kindlusrajatise naabrusse viiekorruselised elu- ja ärihooned.

Põhja-Tallinna linnaosavalitsus korraldab peale algatamist detailplaneeringu lähteseisukohtade ja eskiislahenduse väljapaneku ning avaliku arutelu.

Kalaranna tn 28 ja Vesilennuki tn 4 kinnistu detailplaneeringu koostamise algatamist taotles Riigi Kinnisvara AS. Detailplaneering hõlmab Kalaranna tänava ja mere vahelise 3,71 ha suuruse maa-ala. Kalaranna tn 28 kinnistul suurusega 3,3 ha paikneb Patarei merekindlus.

Riigi Kinnisvara AS on seadnud eesmärgiks Patarei merekindluse väärtustamise ning jätkusuutliku arendamise. Detailplaneeringu koostamise eesmärgiks on piirkonnas tervikliku ja jätkusuutliku linnakeskkonna arendamine. 

Planeeritav ala asub arheoloogiamälestiseks tunnistatud 13.–16. sajandi asulakohal. Lisaks paikneb planeeritaval alal aastaist 1829-1840 pärinev kaitsekasarm ja 1838. aastast pärinev kaitsekasarmu mortiirpatarei, mis mõlemad on tunnistatud arhitektuurimälestiseks. Planeeritav ala jääb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse, mille hoonestamisel tuleb tagada vanalinna silueti vaadeldavus.

Paljassaare ja Russalka vahelise rannaala üldplaneeringu kohaselt ei tohi alale kavandatav uushoonestus olla kõrgem kui kaitsekasarmu karniis. Hoonestusviis valitakse vastavalt arhitektuurikonkursi tulemustele ja arhitektuuri-ajaloolistele eritingimustele.

Planeeritaval alal kehtib Patarei ja Lennusadama piirkonna detailplaneering, mis lubab ehitada merekindluse kõrvale kahe maapealse korrusega 395-kohalise parkimismaja ning parkimisala merekindluse ja parkimishoone vahelisele alale. Algatatavas planeeringus on pakutud välja uus lahendus – eesmärgiks on seatud atraktiivne ja inimsõbralik linnaruum ajaloolise ja uushoonestuse vahel, eriti merekindluse maapoolsetel külgedel.

Riigi Kinnisvara AS korraldab pärast detailplaneeringu algatamist detailplaneeringu koostaja leidmiseks riigihanke ja võtab endale kohustuse detailplaneeringu koostamist finantseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles