Lastel on sel nädalal Estonias täispikk tööpäev

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile algas rahvusooperis Estonia 7-12. aastaste laste suvelaager, mille eesmärgiks on peagi 100ndat juubelit tähistava Estonia majaga tutvumine.

Selle nädalala jooksul alustab iga päev laagris 30 uut last, kes jaotatakse kolme erinevasse rühma. Lastel on ees täispikk tööpäev, mille jooksul toimuvad nii tantsu- kui ka laulutunnid ning õhtul kell 16.30 tuleb Estonia ees üles astuda näidendiga. Esimesel päeval tuli rühmades juhendajate abiga ette valmistada näidendid «Lumivalgeke», «Mary Poppins» ja «Minu veetlev leedi».

Kella 16 ajal käivad Estonia ruumides peaproovid. Poole tunni pärast on vaja maja ees Wabal Lawal lapsevanemate ja pealtvaatajate ees üles astuda, kus ainsateks reegliteks on kõva häälega rääkimine ning samuti ei tohi publiku poole seljaga olla.

Muidugi soovis iga tüdruk olla printsess või lumivalgeke, kuid tegelaskujud määras loos. Kuid kuna näidendi puhul ei peeta oluliseks täpse stsenaariumi jälgimist, sai loomulikult ka näidendisse tegelasi juurde tuua ja printsesse võis olla ühe asemel mitu.

Lastele on näidendi ette valmistamisel antud palju vabadust ja oluliseks peetakse suvelaagri puhul eelkõige seda, et kõik oleksid oma rolliga rahul ja õnnelikud ning kui tõesti on keegi väga õnnetu, et ei saa haldjas või kuninganna olla, siis luuakse uusi tegelaskujusid juurde.

Rahvusooper Estonia noortetöö juhi Rahel Otsa sõnul olid lapsed hommikul Estoniasse tulles arglikud, kuid näeb, et mida rohkem õhtu poole ja mida lähemale etteaste jõuab, seda rohkem hoogu satutakse. Otsa sõnul on kõik näidendid improviseeritud ning teretulnud on laste endi ideed. Piiranguid näidendi ettevalmistamisel pole, sest tegemist on siiski laste haridusprojektiga.

«Siin saab igasugustes erinevates üritustes kaasa lüüa, üritame pakkuda seda, et lapsed õpiksid lähemalt tundma Estonia maja ja kohtuksid ka siinsete töötajatega,» märkis Otsa. Ta lisas, et suvelaagriga soovitakse pakkuda lastele eelkõige võimalust end Estonia majas teostada.

Birgitta, kes mängis eile näidendis korstnapühkijat, tuleb näiteks ka kolmapäeval tagasi. Kõige meeldivamaks suvelaagri juures peab ta näidendi tegemist ja kõige raskem on tema jaoks teksti pähe õppimine.

Maria, kes mängis näidendis «Minu veetlev leedi», jäi suvelaagriga väga rahule ning kõige enam pakkus huvi tantsutund

Üldiselt on iga päev erinevad lapsed, kuid on ka neid, kes käivad mitu päeva nädalas. «Meil ka selline laps, kes oli viis päeva juunis ja on nüüd viis päeva augustis,» märkis ta. Otsa sõnul on laste suvelaager väga populaarne ning osad lapsed ootavad isegi järjekorras, kui vaba koha võimalus peaks avanema.

«Laste jaoks on see pikk päev, aga nad õpivad hästi palju. Kui kõik lahkuvad, on nad küll väsinud, kuid õnnelikud,» ütles Otsa.

7-12. aastaste laste suvelaager toimub 5 - 9. augustini. Lapsed saavad laagripäeva jooksul osaleda nii tantsu- kui ka laulutundides, mis hiljem kombineeritakse näidendisse. Ühe päeva maksumus lapse kohta on 18 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles