Idamaine viie-tärni-pidusöök Õismäel

Tallinncity kontrollkahvel
, toidutoimkonna toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Richard Petriffer

Õismäest näib olevat kujunemas Tallinna omnivooride uus siht: Itaalia köögi sõpru rõõmustab juba pikemalt sealkandis asuv «Rucola», lihalembid on kindlasti juba avastanud «Tallekese ja pullikese».

Tuleb muidugi nentida, et nagu paremate söögikohtadega ikka, hõlpsasti neid ei leia ja visiitkaarte vanalinnas nende kohta ei jagata. Spetsialistid aga teavad ja soovitavad ning nii kontrollkahvel «Tallekese ja pullikese» otsinguil ühel sumedal suveõhtul Nurmenuku turu juurde sattuski.

Kuigi ümbrus on kõike muud kui kuulus kilukarbipanoraam ja hõrk merebriis, on «Tallekese ja pullikese» omanikud teinud kõik, et klient end siin mõnusasi tunneks: mõnusalt mahuka söögikoha juurde kuulub ka elupuudega ääristet terrass, et trööstitu ümbrus valusalt silma ei riivaks.

«Tallekese ja pullikese» tutvustus ütleb, et tegu on pererestoraniga ning see vastab tõele: väiksedki kliendid on seal teretulnud, nende tarvis loodud restorani siseruumes kena mänguaiake, kus muude lõbustuste kõrval ka eraldi telekas multikaid mängib. Väikelapsega kliendile tuuakse kohe ka lastetool. Üldse on teenindus restoranis kiire ja korralik: teenindajat saab laualolevale nupukesele vajutamisega oma soovist teavitada, ning lauda juhatab meeldivalt naeratav ja viisakas šveitser.

Sisekujundus jätab küll vähe eklektilise mulje, kuid et restoran tutvustab end fusion- köögina Usbekistanist ja klassikalisest steak-house’ist, siis pole mõtet viriseda, et miks on nii või naa. Parem ikka süüa, selleks sai ju restorani tuldudki.

Restoran ütleb enda tutvustuses, et on spetsialiseerunud liharoogade valmistamisele ning nime Talleke ja Pullike kannab see põhjusel, et tallekesest valmistatakse põhiroogasid ning Anguse tõugu pullikesest saab vaimustavat grill-liha.

Kontrollkahvel otsustas mekkida Usbeki köögi traditsioonilisi roogi, mida valmistab päikselisest Taškendist pärit meisterkokk Laziz Azamov ning ette rutates tuleb öelda, et see, kuidas maitseb «Tallekese ja pullikese» tallelihaga samsa (3.90 eurot), muudab ilmselt paljude inimeste ettekujutuse lihatäidisega pirukast: nende Usbeki samsa on hõrk küpsetis, pirukasisuks olevad lihatükid imeliselt maitsestatud, hästi läbi küpsetatud ning alles siis pirukataignasse keeratud.

Rääkides menüüst tuleb nentida, et «Tallekese ja pullikese» menüü annab enamikele Tallinna restoranidele silmad ette – ainuüksi eelroogasid pakutakse mitmel lehel, pearoogadest kõnelemata. Usbeki köögi eriroogadest suskas kontrollkahvel veel oma uuriva keele Usbeki vürstikatesse pelmeenidesse – maitses mantõ-nimelist rooga (7.70) oli aga tükk tegemist, et keele allaviimisest pääseda, sest Usbeki traditsioonilised pelmeenid lihtsalt sulasid suus.

Mõistagi kuulus roogade juurde ka värskeltküpsetatud ja soe Usbeki leib koos kohapeal tehtud maitsevõiga ning et eelroad olid juba kontrollkahvli ootused kõrgele kruvinud, jäi seda nautides üle vaid pearoogade laualekandmist oodata.

Liha valmimist Josper tüüpi söeahjus ei tulnud kaua oodata – New Yorgi steik (14.90 eurot) oli klassikaliselt mõnus, kuid Cube Roll steik ehk antrekoot (9.90 eurot) pani lihtsalt ahhetama – täpselt õigel küpsusastmel, medium serveeritud liha oli kenasti roosakas, maitsestatud ent just niipalju, et liha enda väärt maitse mõjule pääseks. Lisandiks valitud kuskuss köögiviljadega ning värske ahjukartul koos piprakastmega (kaste serveeriti eraldi kannukeses, et igaüks saaks seda vastavalt oma maitsele lisada) sobisid liha juurde samuti, nõnda et kontrollkahvel teeb kokkadele Laziz Azamovile ning Josper-ahju spetsialistile Carlos Leonardo Castro Suaresele tunnustava kummarduse.

Tegelikult tahaks kohe ja nüüd juba «Tallekesse ja pullikesse» tagasi tormata, sest nii palju jäi proovimata: näiteks söeahjus küpsetatud värsked kammkarbid, samas ahjus valminud kuld-merikoger ja värske huntahven, mis nii ahvatlevad välja nägid teiste restoranikülastajate taldrikul, ning mekkimata ka tartar värskest siiast koos kalamarjaga: hea põhjus autonina taas Õismäe suunas sättida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles