Linnajuhid tõrjuvad tasuta asjade turgu kesklinna parkidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skoone bastionil toimus hiljuti ka Maaema kevadmess.
Skoone bastionil toimus hiljuti ka Maaema kevadmess. Foto: Uwe Gnadenteich

Tasuta asjade kinkimiseks korraldatav «Väga Väga Vaba Turg» kordab mais esmakordselt toimunud edukat üritust taas juulis Tallinnas Skoone bastionil, sest hoolimata palvest ei lubanud kesklinna juhid seda üheski käidavamas pargis korraldada.

11.juulil kell 14 toimub vanalinnas Skoone bastionil teist korda «Väga väga vaba turg», kus kõik soovijad saavad asju, mida enam ei vajata, tasuta ära anda või vahetada. Pakutakse ka tasuta süüa ja juua.

Ürituse korraldajate sõnul oli eelmine, 23.mail toimunud üritus edukas: «Kuigi inimesed pole harjunud midagi tasuta võtma, leidis enamik asju uue omaniku. Turgu külastasid väga erinevad inimesed - kodututest lasteni, perekondadest üliõpilasteni.»

«Väga paljud avaldasid arvamust, et üritus peaks uuesti toimuma. Sama palju inimesi leidis, et järgmine vaba turg peaks toimuma paremas, käidavamas kohas,» rääkisid korraldajad.

Paraku ei soovinud Tallinna kesklinna valitsus üritust käidavamasse kohta lubada. «Linnavalitsus tõi vabanduseks, et traditsioonilisteks valimispropaganda ürituste kohtadeks kujunenud Tallinna kesklinna pargid on inimestele, kes sinna puhkama tulevad ning turg häiriks neid,» vahendasid ürituse korraldajad.

USA algatus

Esimesed aktsioonid nimega Really Really Free Market korraldati aastal 2004 mitmes USA linnas Ameerika Vabakaubandusala tippkohtumise vastasena. Tegu on vormilt avalikus kohas toimuva ajutise turuga, mis baseerub kinkemajandusel - asjad ja teenused liiguvad inimeselt inimesele kinkimise või vahetamise teel.

Turu eesmärk on kapitalismile vastandudes luua ressursside jagamisel põhinev kogukond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles