Pühapäeval on Tallinna lahel vaatemänguline paatide paraad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk mulluselt paatide paraadilt.
Hetk mulluselt paatide paraadilt. Foto: Peeter Langovits

26.–28. juulini kestva Rannarahva festivali Viimsis lõpetab pühapäeval Tallinna lahel peetav paatide paraad, mis jutustab loo meremeeste seiklusrikkast elust.


Paatide paraad saab alguse kell 11.30 Lennusadamas ning kulgeb marsruudil Lennusadam-Pirita Jahisadam-Viimsi Vabaõhumuuseum. Sadamates toimuvad etendused on tasuta.

«Tänavune paatide paraad toob vaatajani meremehe elu, kus on nii lahkumisvalu, koduigatsust kui ka erinevaid ahvatlusi sadamates,» rääkis Rannarahva Muuseumi juhataja Riina Aasma. «Muinasjutuline etendus koosneb kolmest osast, mida esitatakse Lennusadamas, Pirita jahisadamas ning paraadi lõppvaatus toimub Viimsi Vabaõhumuuseumi rannas. Publik näeb kauneid tantse, kuuleb head muusikat ning saab aimu sellest, kui palju põnevaid veesõidukeid on Eestis.»

Esimene paatide paraadi vaatus Lennusadamas algusega kell 12 toob vaatajateni piduliku aluste teelesaatmise tseremoonia. Õhus on mereigatsust ning mahajääjate kurbust – argised toimetused ja igapäevane elu jäetakse kaldale.

Paraadi teine vaatus toimub kell 13 Pirita jahisadamas: tormi eest sadamas varju otsivaid aluseid ootavad sadamakõrtsid ning muud ahvatlused, millele on raske vastu panna. Publikul palutakse koguneda TOPi vastaskalda tribüünile alates kella 12.30.

Lõppvaatus Viimsi vabaõhumuuseumis sümboliseerib meremeeste kojujõudmist: külarahvas on tulnud kokku armsate inimeste ja laevade saabumist ootama, tantsitakse ning mängitakse pilli. Koduranda jõudnud meremehed võetakse vastu pidulike tervitustega. Algab uhke külapidu ning kõik on jälle koos. Alused saabuvad Viimsi vabaõhumuuseumi randa orienteeruvalt kella 14–14.15.

Paatide paraadi idee autor on Rannarahva Muuseum, lavastaja ning muusikaline kujundaja Angelika Mikk.

Kuunar Kajsamoor ning Sailingu ja Hobiseili alused müüvad pardale kohti, pileti hind terve marsruudi läbimiseks on 20 eurot. Registreeru kas otse laevade kodulehtede kaudu või meiliaadressil festival@rannarahvamuuseum.ee

Alused peaks eelnevalt registreeruma festival@rannarahvamuuseum.ee, et tagada sujuv liikumine sadamates.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles