Priit Kutser: Mussolini oli kahtlemata suur isiksus

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benito Mussolini
Benito Mussolini Foto: AFP / Scanpix

Keskerakonna vaateid esindav ajeleht Kesknädal valis selle nädala juubilariks Itaalia diktaatori ja fašisti Benito Mussolini, kelle sünnist möödub 29. juulil 130 aastat. Loo autor Põhja-Tallinna linnaosa vanema asetäitja Priit Kutser märgib artiklis, et Itaalia diktaator Mussolini oli kahtlemata suur isiksus.

«Mussolini oli kahtlemata suur isiksus ja suutis oma rolli kuni lõpuni usutavalt välja kanda, aga kas meie endised kaasparteilased seda suudavad? Lõpuks otsustab iga poliitiku saatuse vastus üheainsale küsimusele: kas rahvas usub teda?» märkis Kutser juubilari teemalises artiklis.

Kutser ütles Postimehele, et Mussolini on huvitav isiksus, kes oli algselt sotsialist ja hiljem fašist. «Arendasin seda teemat edasi ja saades teada, et ta oli poliitilisel skaalal alguses tugevalt vasakul ja siis järsku paremal, siis tekkis paralleel ka Eestiga. Näiteks Vilja Savisaar-Toomast ja Ain Seppik olid pikka aega keskerakondlased ja nüüd järsku on tugevalt parempoolsed.»

Kutsari sõnul ta muidugi ei ülista Mussolinit, kuid sellepoolest on ta ajalugu tugevasti mõjutanud. Vaatamata sellele, et inimesed teevad jubedaid tegusid, võivad nad suured isiksused olla, sest nad on maailma ajalugu mõjutanud, lisas ta.

Kesknädala peatoimetaja Urmi Reinde sõnul on ajaleht kajastanud ka Hitleri ja Lenini juubeleid. Mussolini on maailma ajaloo mõistes suur tegelane ja miks mitte seda pikemalt kajastada, lisas ta.

Nädala juubilari rubriik ilmub igal nädalal Kesknädala viimasel leheküljel.  2009. aasta aprillis valis ajaleht juubilariks Adolf Hitleri, kelle sünnist möödus 120 aastat.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles