Galerii: Tallinnas avati Jaan Elkeni isikunäitus «Havanna, revisited»

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval kell 16 avati Arhitektuuri- ja Disainigaleriis Jaan Elkeni isikunäitus «Havanna, revisited».

Draakoni galeriis äsja lõppenud Malecóni näituse tööd on Arhitektuuri- ja Disainigaleriis avataval «Havanna, revisited» nimelises ekspositsioonis installeeritud koos uute maaliga. Laste maailma galerii art-decolikult must-valge värvilahendus lisab ekspositsioonile adrenaliini, kohaspetsiifiliselt loob installatiivset materjali sisaldav näitus ennast tervikkunsti-tööna igas eksponeerimispaigas erinevalt.

«Olen Havannas viibinud 1990 ja 2012. Kolmandaks külastuskorraks võib lugeda tööperioodi kui töötasin Draakoni galerii näitust ette valmistades. Ja nüüd, kui Maile Grünberg ja arhitektuurigalerii mind esinema kutsus – võib seda perioodi lugeda neljandaks suhestumiseks Havannaga,» räägib Elken.

«Paarikümne-aasta tagune, esimesel külastusel kogetud sarm on linnal alles, nostalgia kord olnust, nüüdseks lootusetult kadunud ajast on igal sammul märgatav. Havanna omaaegsest hiilgusest, neobarokse kreooli arhitektuuriga täidetud kvartalitest, kus segunes kogu vana Euroopa arhitektuuripärand kuni 1950. aastate streamline’ini välja, on järel vaid riismed. Elegantne ja tuledesäras Havanna on vajunud viletsusse, hiilgus ja viletsus peavad varemete vahel koerapulmi,» selgitab Elken.

«Materiaalne pole teadagi oluliseim, kui viletsus muuudab inimeste käitumiskoode, sandistab nende põhiolemust ja hävitab kultuuripärandit – siis on see aga võrreldav sõjaolukorraga. Pendel on jõudnud äärmustesse,» resümeerib kunstnik.

Näituse ülesehitamisel kasutatud fotod on tehtud 2012. aasta jaanuaris. Näitus jääb avatuks 10. augustini 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles