Tsahkna väidetav kuritegu seostub meditsiiniga

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Tsahkna
Anders Tsahkna Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministri nõuniku, mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatava Anders Tsahkna juhtum oleks kohtusse jõudmise korral pretsedent.



«Korra on taoline kahtlustus samuti menetluses olnud, kuid see juhtum kohtusse ei jõudnud,» ütles asjaga tegelev riigiprokurör Triin Bergmann. «Ega selle pretsedendi võimaluse üle maksa väga imestada – see paragrahv on päris uus ja lisati karistusseadustikku alles 2006. aastal.»



Mida täpselt Tsahkna lubas korda ajada, jääb esialgu ametliku kinnituseta. Riigiprokuratuur nõustus kinnitama vaid fakti, et Tsahknale esitatud kahtlustus on seotud meditsiinivaldkonnaga. Postimehe andmeil on tegemist pikema sündmuste ahelaga, mida kaitsepolitsei uurijad nüüd erinevate tõenditega loogilisse järjekorda üritavad panna.



Postimehele on väidetud, et Tsahkna ise poleks talle «soodustusi» lubanud isikute heaks pidanud tegema muud, kui suunama vastava valdkonnaga tegelenud ametnikku. See olevat aga tema mõjuvõimu sotsiaalministeeriumis arvestades olnud lihtne ülesanne.



Nagu Postimehele väideti – tagasihoidliku nõuniku-tiitli taha peitunud mehe võim ühes suuremas ministeeriumis olevat olnud mõõtmatult mõjusam kui välja paistis.


Tsahkna on pooleliolevas kriminaalasjas ainus kahtlustatav, ühtegi teist sotsiaalministeeriumi ametnikku pole üle kuulatud. Küll oli kaitsepolitsei viimased kaks päeva ametis mitme teise protsessiga seotud isiku ülekuulamisega.



See, et Tsahkna ei saaks kapot huvitavate inimestega kuriteo nüanssides kokku leppida, oli ka peapõhjus, miks varem kriminaalkorras karistamata mees neljapäeva ööseks ja terveks järgnevaks tööpäevaks vahi alla jäeti.



Veel eilse tööpäeva lõppedes kaitsepolitseinikele selgitusi andnud Tsahkna pikemaks ajaks vahi alla võtmine ei kuulunud siiski isegi kaalumisele. Temale süüks pandav väidetav kuritegu on kergemate killast ja selle eest näeb karistusseadustik ette rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse.



Veidi rohkem teab Tsahknale süüks pandavast kuriteost sotsiaalminister Hanno Pevkur, kellele kriminaalasja sisu tutvustas pealiskaudselt kaitsepolitsei peadirektor. «Kuid ma kindlasti ei saa anda selles asjas mingeid hinnanguid,» ütles Pevkur.



Pevkur oli ka ainus kriminaalasja mittepuutuv isik, kellega Tsahknal uurimistoimingute ajal suhelda lubati. «Kolmapäeval ütles ta mulle telefonis, et esitab avalduse töösuhte peatamiseks pooleks aastaks,» rääkis Pevkur. «Neljapäeva hommikul oli see mul paberil olemas ja ma rahuldasin selle.»


Tsahkna jäi eile õhtul Postimehele tabamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles