Retrojaht toidukohtades: viiner kartulisalatiga ja piimakissell

Tallinncity kontrollkahvel
, toidutoimkonna toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinncity uuriv kontrollkahvel sebis ringi pealinna söögikohtades ja veendus, et pealinnas leidub tänagi kohti, kus päevinäinud plastkandikule saab tõsta morsiklaasi, piimakisselli ja viinerid salatiga. Hinnad on üliodavad ja maksta saab kaardiga.

Pirukakiosk Keskturul

Oma tuuri alustame Keskturu kandist. Põhjust selleks annab vihje rasvas küpsetatud pirukatele, mida seal müüakse ning spioon ei vea kontrollkahvlit alt: koguka väljanägemisega pirukaid pakutakse nii kohupiima, moosi, liha, kartuli, kapsa ja õunaga, need maksavad 40 senti.

Kes tahab, saab nosida ka tšeburekke, beljašše ja pontsikuid. Maitse toob vanematele klientidele  kindlasti meelde nõukaaegse pirukakäru, kus rasvaseid moosipirukaid paberisse keerati. Palju neid muidugi ilmselt süüa ei kannata, süda hakkaks läikima.

Kodused toidud Lastekodu tänaval

Puhvet «Kodused toidud» bussijaama vastas Lastekodu tänaval lubab kodust toiduvärki pakkuda lausa ööpäevaringselt. Lõuna ajal on uks kutsuvalt lahti ning menüü kõlab igatahes «nagu vanasti»: kotlet, heeringas kartuliga, sült, guljašš, seljanka, magustoiduks kohupiimavorm kisselliga. Otsustame proovida esimest ja viimast – toidud saabusid praktiliselt minutiga, ülisõbralik baaridaam uurib ka hiljem, kuidas maitses. Pool kotletti keedukartuli ja kastmega kohupiimavorm kisselliga läks maksma 3.70 eurot ning maitses täitsa koduselt – paistab, et koht ongi näiteks kiire lõuna jaoks sobilik, sest meie järel saabub einestama üks ülikonnas reisija. Maksta saab ka pangakaardiga.

Orto söökla Suur-Sõjamäel

Lugejad soovitasid kontrollkahvlil siirduda endiste aegade hõngu nuhutama Suur-Sõjamäel asuvasse Orto sööklasse ning me ei pidanud pettuma! Klaasist vitriinis ootasid päevinäinud plastkandikule tõstmist väljakallatud morss, kausikeses kartulisalat ja supitaldrikus nahkunud piimakissell moosisilmaga (85 senti), tagumistel riiulitel rõõmustasid januseid Düšessi limonaad ja Tarhun. Toitude loetelust võis aga valida ka näiteks hakklihakastme, azuu või siis liha prantsuse moodi, meie otsustasime viineriprae kasuks (sinna juurde kuulub ka toorsalat, lisatud 40 sendi eest saab seda aga ka kartuli või tatraga).

Ühe euro eest sai kolm keedetud viinerit – kartulisalati segaja polnud majoneesiga just koonerdanud ning koos viineritega maitses kõik see kokku umbes nagu tädipoja seitsmes sünnipäev aastal 1980. Söögikoha mõttes üliväikest arvet (2.45 eurot) morsi, piimakisselli, kartulisalatiportsu ja viinerite eest lubas sööklatädi lahkesti ka kaardiga tasuda. Koht on populaarne kahtlemata ümbruskonna töötava rahva seas, sest lõuna ajal tunkedes sööjatest puudust polnud.

Sõõrikukohvik Nõmmel

Pontšiku populaarsust pole aastakümned küll kuidagi kahandanud, tuleb nentida Nõmmel asuvasse sõõrikukohvikusse sisse astudes, sest seegi on lõuna ajal rahvast pungil. Nii nagu omal ajal isad ja vanaisad üle Tallinna kuulsas Müürivahe tänava pontšikubaaris, võtavad tänagi väiksed juntsud kuus pontšikut ja koorekohvi, kõlgutavad jalgu ja naudivad rasvast suutäit. Lisaks pontšikutele, mille kilo maksab 5.60 eurot, saab aga kohvikust osta ka korraliku sooja prae. Teine Sõõrikukohvik asub kesklinnas Kentmanni tänaval ning seegi ei jää populaarsuselt Nõmme omast sugugi maha.

Kohvik Narva

Kõige enam soovitati endise aegade otsijatel kiigata aga Narva kohvikusse, kus retrohuvilisel päris kindlasti pettuda ei tule.Ajamasin näib olevat tõepoolest seal peatunud: tumedat karva klaasvitriin on saiakestest lookas, pärmitaignast lehesai moosiga ja Moskva sai imemaitsvad.

Menüüst leiab nostalgiahuviline ka viinerid kartulisalatiga (3  eurot) ning puljongi munaga (70 senti). Ei tea, kuidas endistel aegadel, aga praegune tugeva Vene aktsendiga kõnelev saialeti teenindaja oli küll kontrollkahvli vastu äärmiselt tõre, iseäranis vastumeelne paistis talle olevat kahe eraldi arve tegemine. Teenindajate tõreduse üle Narva kohvikus on kurtnud ka teised nosijad, kes sinna sattunud.

Kõiki nostalgiahõngulisi toidukohti Tallinnas kindlasti visiteerida ei õnnestunud, kuid et endised ajad on jätkuvalt popid, seda tõestab kasvõi Musta Puudli nimelise söögikoha nõukamööbliga sisekujundus või Pärnu maanteel asuva buffeerestorani Söökla metalset karva kõrge jalaga magustoidukausid – neist aga räägime mõni teine kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles