Huvi Eesti vastu toob välismaalased suveks Tallinna

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvekoolis osalevad Liga, Jonathan ja Emilia
Suvekoolis osalevad Liga, Jonathan ja Emilia Foto: Toomas Huik / Postimees

Välismaalastel, kes tulevad Tallinna Ülikooli eesti keelt õppima, on enamasti Eestis õppimise või töötamisega isiklik kokkupuude olemas, kuid suvekool on nende meelest hea võimalus süvendada keeleoskust ning sobitada tutvusi.

Suvekooli projektijuhi Birgit Kirsimäe sõnul võib osavõtjad jaotada kolme gruppi. Ühel juhul tullakse õppima, sest paljudel on side Eestiga olemas, kas siis väliseestlaste järeltulija näol või õpitakse ja töötatakse siin, märkis ta. Ta lisas, et teine grupp on inimesed, kes õpivad soome-ugri keeli ja soovivad eesti keelt juurde õppida.

Eesti kaudu Shakespeare'ini

Kirsimäe sõnul on ka huvilisi, kellel on lihtsalt mingil põhjusel tekkinud huvi eesti keele vastu. «Üks noormees on tänavu Valgevenest, kelle motivatsioonikirjast me lugesime, et tema tahab õppida eesti keelt, sest soovib näha William Shakespeare'i eestikeelseid tõlkeid.»

Kirsimägi ütles, et lisaks keele õppimisele on suvekooli eesmärk tutvustada välismaalastele Tallinna kui ka ülikooli. Kui pikemaks ajaks ei ole võimalik õppima tulla, siis saab ka lühemaks ajaks, kuid iga aasta on selliseid inimesi, kes jäävad Eestisse tööle või jätkavad õpinguid erinevates ülikoolides, lisas ta.

Lätlane Liga on suvekoolis juba teist aastat ja seoses õpingute alustamisega Tartus, soovib ta lisaks suhtlustasandile oma oskuseid veelgi täiendada ning eestlastega suhelda. «Mulle meeldib, et siinsed inimesed on väga teadmistehimulised ja neile meeldib olla kaasatud paljudesse erinevatesse valdkondadesse,» lisas ta.

Prantsusmaalt pärit Jonathan kolis Eestisse paar kuud tagasi, et alustada videomängude ettevõttega ning  tema sõnul aitab suvekool hästi kohaneda ja eesti keelt õppida, arvestades seda, et on hetkel tugevalt Eestiga seotud. «Eesti on väga huvitav oma ajalooga ja siinsed inimesed on väga avatud ning kui ma alustasin siin ettevõtet, olid kõik väga sõbralikud ja seetõttu on mulle Eesti väga kiiresti meeldima hakanud,» märkis ta.

Emilia, kes on pärit Poolast, käis esimest korda suvekoolis aastal 2009, kui viibis Eestis Erasmusega, kuid siis pole ta eesti keelt omandanud. Hiljem Eestisse Poola saatkonna kaudu praktikale tulles on ta lisaks suvekoolile käinud ka talvekoolis ning praegu plaanib ta sügisest asuda õppima Tallinna Ülikooli. «Mulle meeldib, et Eestil on mõjutusi Skandinaaviamaadest ning Poolaga seob sovetiaeg,» märkis ta.

Suvekoolis osalejate sõnul proovivad nad alati eesti keelt praktiseerida kohvikutes ja restoranides ja samuti suhelda eestlastest sõpradega. Igapäevasest lihtsamast kõnekeelest saadakse üldiselt aru ja tänu sõpradele ja sõnaraamatutele soovitakse keel võimalikult kiiresti omandada.

Huvilised leiavad suvekooli üles

Suvekooli projektijuhi Birgit Kirsimäe sõnul leiavad osalejad Tallinna Ülikooli suvekooli ise üles ning näiteks sellel aastal sai 18 inimesi stipendiumi Eesti Instituudilt ja 10 huvilist toetab SA Archimedes. «Eesti Instituuti kaudu info levib päris hästi ja muidugi on ka selliseid inimesi, kes internetis ostivad kohta, kus eesti keelt õppida,» märkis ta.

Kõike populaarsem eesti keele ja kultuuri 3-nädalane kursus, kus osaleb tänavu 72 inimest, maksab näiteks 420 eurot. Need, kes stipendiumit ega muud toetust ei saa, maksavad ise oma kursusetasu ning siiamaani sellega hakkama saadud, sest reeglina võtab iga osaleja ühe kursuse korraga, märkis Kirsimägi.

Suvekooli programm on üles ehitatud nii õppimisele kui ka meelelahutusele. Hommikul õpitakse ja õhtuti on kavas kultuuriprogramm, mis sisaldab muuseumidekülastusi ja sotsiaalsed sündmuseid nagu rahvusvahelised õhtud. Nädala keskel ollakse peamiselt Tallinnas ning nädalavahetustel külastatakse teisi Eesti linnu, ütles Kirsimägi.

Tänavune Tallinna Ülikooli suvekool on keskendunud loomingulisusele, seega toimuvad kolme nädala jooksul lisaks keelekursustele ka erinevaid loominguga seotud kursuseid nagu loovkirjutamine, filmide tegemine ja fotograafia.

Kaheksas rahvusvaheline suvekool toimub 15. juulist 2. augustini ja võõrustab 320 inimest 50-st erinevast riigist. Suvekoolis osalevad nii tudengid, kui ka lihtsalt Eesti ja keele huvilised. Osalejad on enamasti Euroopast, kuid tuldud on ka Ameerikast ja Aasiast.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles