Savisaar: riigikohus jättis Tallinna kaebuse läbi vaatamata

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea Edgar Savisaare hinnangul jättis riigikohus eile sisuliselt läbi vaatamata Tallinna linna taotluse kohalike omavalitsuste volikogude valimise seaduse (KOVSS) sätete põhiseaduse vastaseks tunnistamise kohta.


«Riigikohus ei jätnud Tallinna põhikaebust rahuldamata, ta jättis selle läbi vaatamata. See tähendab, et meil puudub jätkuvalt kohtu seisukoht, kas riigikogu tegevus valimisseaduste kiirkorras muutmisel oli põhiseadusega vastuolus või mitte,» nentis Savisaar.

«Selline olukord on meie jaoks tekitatud neli kuud enne järjekordseid kohalikke valimisi. Kindlasti raskendab see inimestel avaldamast oma tahet valimistel ja mõjub halvasti ka Eesti riigi rahvusvahelisele mainele,» lisas ta.

Linnavalitsus võttis oma tänasel istungil vastu otsuse vaidlustada riigikohtus ka tänavu 1. mail riigikogus vastu võetud seadusemuudatused kohalike valimiste korraldamise kohta.
Samal ajal rõhutas Savisaar, et seadusekuulekate kodanikena täidavad tallinlased kõiki riigikogus vastu võetud seadusi, kuni need on jõus. «Kui meilt nõutakse, et Tallinnas olgu olla valimistel kaheksa ringkonda, kuigi meist palju suuremates naaberpealinnades - Stockholmis ja Helsingis - on valimistel vaid üks ringkond kogu linnas, siis muidugi me täidame seda nõudmist. Samuti, kui meilt nõutakse, et Tallinna volikogus peab olema 63 asemel 79 liiget, siis tuleb ka see täitmisele võtta, mis siis, et silmakirjaks räägib riik kokkuhoiust ja teistes omavalitsustes püütakse liikmete arvu vähendada,» ütles Savisaar.

«Tallinna jaoks, erinevalt teistest omavalitsustest, on kehtestatud Preisi kord, mis on küll range ja mida kepidistsipliini najal ka täidetakse, aga mis on selgelt ebaõiglane ega saa kesta kaua. See on Ansipi valitsuse järjekordne katse püüda juriidiliste viguritega vähendada Keskerakonna toetust sügisestel valimistel. Paraku on see katse sama abitu, kui seda oleks näiteks Reformierakonna ja IRLi valitsuse otsus muuta Eesti vihmane suvi soojaks ja päikeseliseks,» lisas linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles