Pidevad rahakärped halvavad Tallinna Linnateatri

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunikuu jooksul mängib Linnateater Vargamäel etendust «Wargamäe Wabariik». Mis sügisel saab, on esialgu ebaselge.
Juunikuu jooksul mängib Linnateater Vargamäel etendust «Wargamäe Wabariik». Mis sügisel saab, on esialgu ebaselge. Foto: Priit Simson.

Kui linnavalitsus kavandatud rahakärbetest ei loobu, peab Tallinna Linnateater võibolla sügisel mõneks ajaks uksed sulgema.


Nii lubas Linnateatri direktor Raivo Põldmaa äsja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele saadetud kirjas. «Ega mul sellele kirjale suurt lisada ei ole. Pidasin teatrijuhina enda kohustuseks anda linnapeale ülevaade Linnateatri olukorrast juhul, kui homme tehakse teatri toetusrahadesse selline kärbe nagu plaanitud. Siis võib tekkida olukord, et novembris ja detsembris ei ole meil enam raha, millega kütte eest maksta,» ütles Põldmaa Postimees.ee'le.

Ta lisas, et probleem pole mitte toetusrahade kärpimises, vaid kiiruses, millega seda tehakse. «Lihtsalt see tempo, millega praegu üritatakse kulusid kokku tõmmata, on suurtele teatritele vastuvõtmatu. Ma arvan, et toetusi saab vähendada, aga seda tuleks teha sama aeglaselt, kui nad tõusid. Praegu tahetakse teatrid ühe hooga paisata tagasi viie-kuue aasta tagusesse finantsolukorda,» rääkis teatrijuht.

Põldmaa sõnul planeeritakse teatrites elu pikalt ette. Need asjad, mida täna tehakse, on juba poolteist aastat tagasi kokku lepitud. Nii et praegu teater siiski töötab ja etendused toimuvad. «Järgmisel nädalal on meil hooaja lõpu koosolek. Laseme rahva puhkama ja tavaliselt oleme rääkinud ka sellest, mis järgmisel hooajal ees seisab. Seekord ei ole midagi rääkida,» nentis Põldmaa.

Tema sõnul on teatril palgaraha aasta lõpuni olemas, sellega hetkel probleeme ei ole.
«Nii et tuleme kokku, meil on repertuaar olemas, hakkame seda mängima ja me lihtsalt ei too uuslavastusi välja. Häda on aga selles, et repertuaariteater peab ennast kogu aeg taastootma. Kui jätta suur lünk sisse, siis see lünk annab ennast aasta pärast tunda. Ja siis ei laeku ka piletitulu enam sel määral, mida linn ootab, sest vahepeal ei ole tööd tehtud,» lausus Põldmaa.

Majandusraskustega ühele ajale langes ka kolme staažika näitleja pensionile saatmine, kuid see pole teatrijuhi sõnul rahakärbetega seotud. «Me teeme näitlejatega reeglina kolme aasta pikkused lepinguid ja selle aasta 30. juuni on see päev, kui lõppevad kõikide Linnateatri näitlejate lepingud. Ja tõepoolest kolmel näitlejal me lepinguid ei pikendanud,» tunnistas Põldmaa.

«Me ei lõpetanud nendega lepinguid teatri majandusolukorra tõttu, vaid lihtsalt aeg jõudis kätte. Aga me teeme nendega rollilepingud nende rollide peale, mis neil etendustes on. Vähemalt praegu on selline plaan,» lubas ta. Töölepinguid ei pikendatud Marje Metsuril, Ene Järvisel ja Ago Rool. Neist esimesed kaks mängivad veel terve juunikuu jooksul Järvamaal Albu vallas etenduvas tükis «Wargamäe Wabariik». Vaid aastane leping sõlmiti Helene Vannari ja Andres Otsaga.

Põldmaa sõnul on teatris ka tehnilise poole pealt kokku hoitud. «Lisaks näitlejatele on aasta jooksul vähemalt viis-kuus ametikohta vabaks jäänud ja neid ei ole uuesti komplekteeritud,» ütles teatrijuht.
Tallinna linnavalitsus arutab Linnateatri toetusrahasid vähendavat negatiivset lisaeelarvet ilmselt kolmapäeval. Linnavolikogu peaks lisaeelarve kinnitama hiljemalt jaanipäeva paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles