Kõlvart: valitsusel pole eesti keelt valdavaid haritud vene noori vaja

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart Foto: Toomas Huik

Valitsus ei andnud neljale Tallinna vene koolile luba venekeelseks õppetööks gümnaasiumis ning abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul näitab see, et valitsusel pole vaja haritud vene noori, kes räägiksid eesti keelt.

Kõlvart ütles, et otsus eirab vapustava küünilisusega põhiseadust. «Rääkides valitsuse otsuse põhjendustest, siis need on absurdile ligilähedased, kuna peamine keeldumise põhjus seisnevat selles, et koolid on eesti õppekeelele üleminekuks valmis ja sellest tulenevalt pole edukalt töötavatele koolidele õppekeele valik lubatud,» rääkis Kõlvart.

Abilinnapea sõnul «vapustab kõige rohkem aga mõistete pahatahtlik asendamine» – vene õppekeelt keelustavaid otsuseid põhjendatakse sellega, et õpilased peavad valdama eesti keelt tööturul konkurentsivõimelised olemiseks. «Samas neli gümnaasiumi, kellest juttu, tõendasid, et annavad oma õpilastele hea eesti keele oskuse ja pole kunagi püstitanud küsimust vajadusest õppida eesti keelt nagu seda propagandistlikes eesmärkides väidetakse,» leidis Kõlvart.

Tema sõnul on teada, et Tallinna Kesklinna Gümnaasium, Linnamäe Vene Lütseum, Tõnismäe Reaalkool ja Haabersti Vene Gümnaasium annavad oma õpilastele teadmisi sellisel tasemel, mis võimaldab neil õppida nii Eesti kui ka teiste Euroopa maade kõrgkoolides.

«Haridusministeerium aga on osutunud võimetuks, et luua vene gümnaasiumide eesti õppekeelele üleminekuks vajalikku baasi – pole metoodikaid, pole õpikuid ega spetsiaalse ettevalmistusega pedagooge,» väitis Kõlvart.

«Seega haridusministeeriumi ametnikud vaid lõhuvad toimivat süsteemi, loomata uut, mille tulemusena abituriendid lõpetavad kooli, omamata teadmisi ja ka vajalikul tasemel eesti keele oskusi. Sellest jääb mulje, et praegusele valitsusele pole riigikeelt valdavat haritud vene noorsugu vaja,» rääkis abilinnapea.

Valitsus otsustas tänasel istungil mitte anda luba venekeelseks õppeks Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumi, Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi, Tallinna Tõnismäe Reaalkooli ja Haabersti Vene Gümnaasiumi keskkooliastmes, kuna puuduvad reaalsed takistused õpingute läbiviimiseks eesti keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles