Võidusamba avab uhke tseremoonia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul kutsus kaitseministeerium samba juurde avatseremooniaga seotud inimesed, et selgitada neile 22. juuni õhtul toimuvat.
Eile hommikul kutsus kaitseministeerium samba juurde avatseremooniaga seotud inimesed, et selgitada neile 22. juuni õhtul toimuvat. Foto: Peeter Langovits

Vabadussõja võidusamba avamiseni Vabaduse väljakul jääb veel kaks nädalat. 22. juuni õhtul enne südaööd kõlab väljakul Urmas Sisaski oratoorium «Pro Patria» ning Jõgevamaal Kassinurme mägedel ja Tori sõjameeste mälestuskirikus süüdatud võidutuled saavad võidusamba jalamil üheks.





Suurejooneline avapidu


Võidusamba avatseremoonia autori Margus Kasterpalu sõnul on isegi hea, et sammas jäi eelmise aasta lõpus avamata.



«Vabadussõja võidusamba avamine nüüd, võidupäeval on minu meelest asjade loomulik käik,» ütles Kasterpalu. «See annab selge sõnumi, et sammas ja võidupäev on üks tervik.»



Ta lisas, et niisugune ühtsus andis talle kui tseremoonia lavastajale lähtekoha. Urmas Sisaski 2003. aastal salvestatud oratooriumi «Pro Patria» kannab ette kaitseväe orkester, esinevad ka umbes 200 lauljast koosnevad koorid. Sõnad Sisaski muusikale on pärit Jaan Lõolt, kes oli esimese vabariigi ajal Asutava Kogu liige ning hiljem riigikohtunik.



Kaitseliidu peastaabi avalike suhete juht Neeme Brus ütles, et võidusamba avamisega on otseselt seotud ka võidutule viimine Jõgevale, kus tänavu toimub võiduparaad.



Üks tuli süüdatakse Jõgeva maakonnas Kassinurme mägedel, teine Tori sõjameeste mälestuskirikus. Mõlemad tuled tuuakse Tallinna ja pannakse hoiule Jaani kirikusse, kust need võidusamba tseremoonia ajal välja tuuakse ning samba ette viiakse. Kahe tule üheks liitmise au on kaitseministril ja kaitseväe ülemjuhatajal. Edasi viiakse tuli Laiuse kirikusse, kust see 23. juuni hommikul leiab tee võiduparaadi toimumispaika.



Kogu tseremoonia ettevalmistus algab 22. juuni õhtul kell 11, kui rahvas hakkab kogunema. Kohale tuuakse ka kuus bussitäit vabadusvõitlejaid tervest Eestist.



Ainulaadne valgustus


Üks võidusamba autoreid Rainer Sternfeld kinnitas, et paar järelejäänud nädalat kuluvad programmeerimisele, et samba valgus saaks avamise ajaks lõplikult paika. Tema sõnul kujuneb kogu süsteem just selliseks, nagu autorid kunagi oma vaimusilmas ette nägid. Kõik ei lõpe aga veel avamisega, sest alles pärast aastast tsüklit on näha, kuidas samba ainulaadne sisemine valgustus ning välised mõjud, nagu päike, taevas ja pilved, omavahel kokku mängima hakkavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles