Naissaarel avati publikule Hellerella aed

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naissaarel avas eile õhtul kauni kontserdiga väravad Hellerella aed ehk publikule mõeldud siseõu Omari küüni kõrval, kus on hea nautida Nargenfestivali sündmusi.

Kõlasid ka ainulaadsed heliteosed - spetsiaalselt Hellerellale pühendasid teose nii Tõnu Kõrvits kui ka noor helilooja ja dirigent Rasmus Puur.  Avakontserdil esitas Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja Tõnu Kõrvitsa muusikat Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel, samuti astusid üles solistid Kadri Voorand, Chalice ning Jaan Tätte. Melomaanist helilooja Tõnu Kõrvits kehastus õhtu lõppedes aga DJ-ks ning mängis rahvale ka tantsumuusikat - publik ei lasknud end tantsupõrandal kaua oodata.

Majaperemees Tõnu Kaljuste sai aga ka hulga kingitusi: Looduse Omnibussi juht Jaan Riis andis üle kauni loodusfoto, traditsiooniline leib ja sool olid Rannarahva Muuseumi poolt. Nordea pank kui festivali suurtoetaja kinkis ainulaadse piknikuteki, mis valmistatud töötajate vormirõivastest ning Petka kui Naissaare püsielanik andis üle väikse kingituse saare põliselanike poolt.

Dirigent ja Nargenfestivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste rääkis publikule Naissaare ja Omari küüni ümbruse kujunemise ajaloo, alates talgupäevast kümme aastat tagasi, mil võssakasvanud ümbrust jupphaaval puhatama asuti, et seda väheaaval kultuurilise koosolemise paigaks kujundada.

 «Naissaare Lõunakülas alustasin ehitamistega kümme aastat tagasi. Majale, kuurile, Omari küünile ja artistide majadele lisaks valmis sellel kevadel publiku aed Hellerella, kus on seinad näitusteks, aasake sklptuuridele ja suur terrass publikule. Nüüd on kultuurikeskus valmis,» nentis Kaljuste.

Mida siis juulikuus Naissarel teha saab? Kontsertidele lisaks saab kultuurisaarel vaadata ka unikaalseid näitusi. «Näha saab Raivo Heina fotosid, mis on tehtud Bernhard Schmidti teleskoobiga. Marko Matvere kontserdi päeval saab kaeda tema joonistusi maailmareisist ning Rannarahva muuseumi etenduse päeval ekspositsiooni Naissaare naistest, » kergitas Kaljuste saare kultuurikeskuse plaanidelt katet. Festivali koostööpartneriks Naissaarel on Viimsi Rannarahva muuseum.

Koos Eesti Looduskaitse Seltsi ja Looduse Omnibussiga on plaanis Hellerellas üles riputada «Looduse aasta foto 2013» parimad tööd ja sel moel hundiaastat tähistada.Sergei Prokofjevi muusikale saab loodud uus muinasjutt – «Naissaare Petka ja hunt»–, mille paneb kirja ja esitab Vladislav Koržets. «Kas hunt väikese või suure tähega, selgub juulis, aga päev enne muinasjuttu esineb Koržets koos Riho Sibulaga, » rääkis Kaljuste. Nädalalõpud lõpetatakse Nargenil Marko Matvere virtuaalse ühemehe-show’ga reisist ümber maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles