Taavi Aas: minister Seeder pani õiguskantsleri keerulisse olukorda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Taavi Aas tõdeb, et põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder asetas oma arupärimisega tasuta ühistranspordi kohta õiguskantsleri keerulisse olukorda.


See kuidas riik ja omavalitsus eelarvelist raha kulutab on puhtalt valikute küsimus. Tallinn kui Eesti suurim omavalitsusüksus otsustas kehtestada oma elanikele tasuta ühistranspordi. Ütlus, et iga vald toitku oma inimesed on siinkohal paslik.

Loomulikult on mul hea meel, et Eestimaa pealinn on atraktiivne koht, kus elada, töötada, omandada haridust, kasvatada lapsi ja veeta vanaduspõlve. Muidugi teeb Tallinn selleks kõik, et elu tema elanikele oleks võimalikult soodne ja mugav. Selles suhtes on Tallinn vald, kes igati püüab toita oma inimesi. Siinkohal tuleb rõhutada, et tasuta ühistranspordi kehtestamise otsuse eesmärk ei olnud kiusata või majanduslikult kuidagigi survestada ülejäänud teiste valdade elanikke.

Mitte keegi ei keela teistel kohalikel omavalitsus üksustel kehtestada oma haldusalas elavatele inimestele tasuta ühistransporti. Igati toetan mõtet, et teised kohalikud omavalitsused võiksid järgida Tallinna eeskuju ja võimaldada oma elanikele tasuta bussisõitu..


Tasuta ühistranspordi kehtestamine Tallinna elanikele on igati kooskõlas kehtiva seadusandlusega

Esmapilgul võibki ju tunduda ebaõiglane, et mis ühtedele on lubatud oleks justkui teistele keelatud. Paraku kohalik omavalitsus ei saa ega peagi alati lahendama riigi tasandi probleeme. Siinkohal on olemas ka riigikohtu lahend, mis pärineb 8. märtsist 2011 ja selgesõnaliselt ütleb, et
Kohaliku omavalitsuse olemusest tuleneb, et ta tegutseb üksnes kohalikul tasandil, see tähendab, oma territooriumil või sellega seotult. Kohaliku omavalitsuse võimuvolitused piirduvalt selgelt tema territooriumiga. Teisiti ei saa see olla ka kohaliku omavalitsuse kohustustega – kohalikul omavalitsusel ei ole kohustusi isiku vastu, kellel ei ole seost selle kohaliku omavalitsusega.

Arvestades 2012. aastal üleval olnud arutelu teemal, et kas vaid tallinlastele mõeldud tasuta transport on põhiseadusvastane, hiilis õiguskantsler vaatamata olemasolevale riigikohtu lahendile osavalt seisukoha võtmisest kõrvale. Vaadates nüüd põllumajandusministri pöördumist õiguskantsleri poole, julgen väita, et minister asetas õiguskantsleri keerulisse olukorda.

Tallinna linn ei saa lahendada kõikide eestimaalaste muresid

Tallinna linn ei ole oma kätt pistnud näiteks Rae valla, Saue linna ja Viimsi elaniku rahakotti. Varasemalt need samad inimesed maksid kui sõitsid Tallinnas ühistranspordiga ja ka täna tuleb neil pilet lunastada. Selles suhtes nende inimeste jaoks on olukord jäänud samaks.
Tallinna ühistranspordis saavad tasuta sõita rahvastikuregistrijärgsed Tallinna elanikud, põhikoolide, gümnaasiumide ja põhikooli baasil kutseõppeasutuste õpilased sõltumata elukohast ja üle 65-aastased Eesti Vabariigi elanikud. Tasuta sõidu õigus säilis ka kõikidele senistele tasuta sõidu õigusega rühmadele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles