Galerii: Ämari lennubaasis demonstreeriti uusi päästeautosid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseministeerium hankis Ämari lennubaasile tipptehnoloogiaga varustatud päästeautod, et baas saaks võtta vastu suuremõõdulisi sõjaväe- ja tsiviillennukeid.

Kaks kaasaegset ja kõrge võimekusega päästeautot Panther 6x6 võimaldavad lennubaasil vastu võtta muuhulgas suuremaid transpordilennukeid nagu Boeing C-17.

Kaitseministeeriumi hangete osakonna nõuniku Margus Padjuse sõnul peavad selliste lennukite maandumiseks lennubaasis olema valmis nõuetele vastavad päästeautod.

«Seni on Ämari lennubaas kasutanud  päästeameti või vabatahtlike päästeseltside tehnikat, aga tänu uute päästeautode soetamisele on lennubaas nüüd ise võimeline õhuoperatsioone  nõuetekohaselt toetama,» ütles Padjus.

Uued päästeautod on varustatud vee-, vahu- ja pulberkustutussüsteemide ning isesüttimise-vastase kaitsesüsteemiga, samuti on autodele paigaldatud tava- ja termokaamerad.

Üks autodest on varustatud 6000 liitrit vett minutis tulekoldesse suunava noolmonitoriga ja nn naeljoatoruga, mille  abil  saab  vett juhtida otse lennuki keresse. Teine tulekustutusauto on  lisaks võimsale katusemonitorile muuhulgas varustatud ka CO2-kustutussüsteemiga. Mõlema auto paak mahutab üle 12 000 liitri vett.

Kaitseministeerium ostis kaks päästeautot 2012. aastal korraldatud riigihanke tulemusena Austria firmalt Rosenbauer International AG.

Kaitseministeerium jätkab lähiaastatel suuremahuliste investeeringute tegemist Ämari lennubaasi, et  see oleks valmis läbi viima NATO riikide õhuturbeoperatsioonide ja võtma vastu strateegilise õhutranspordi lennukeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles