Kas algklassis on õhtune vahetus hea või halb? (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakob Westholmi gümnaasiumi direktor Kalle Niinas
Jakob Westholmi gümnaasiumi direktor Kalle Niinas Foto: Andres Haabu

Õhtused vahetused on üle aastate tagasi tulnud ka pealinna teistesse koolidesse, suhtumine nendesse pole aga läbinisti halb.

Jakob Westholmi gümnaasiumis alustab sel sügisel neljast 1. kassist kaks õpet lõunases vahetuses. Kokku suunati kooli 110 last. «See pole meie valik, meile suunatakse lapsi elanikeregistri järgi. Meie algklassid on väga populaarsed, kasutatakse ka sissekirjutamise võimalust, ehitatakse ka uusi maju palju,» ütles kooli direktor Kalle Niinas, et eelistaks loomulikult vaid ühes vahetuses õpet.

Tema sõnul on lastevanematel soovitatud minna Liivalaia gümnaasiumi, kuid kohast loobujaid pole ka teisest vahetusest hoolimata eriti palju olnud.

Kui mitu aastat lapsed õhtupoole õppima peavad, ei julgenud Niinas ennustada: «Koolile ruumi juurde ei tule, nii et lähematel aastatel teine vahetus ei kao.» Samas leidis ta, et väga pikalt pole selline õpe võimalik, sest tundide maht vanematel õpilastel ju kasvab.

Pirita majandusgümnaasium avab sel sügisel taas ühe õhtupoolse vahetusega klassi, mis on kooli direktori Rita Rummi sõnul aga enamikule vanematele täitsa sobiv. «See klass täitub päris hästi, me ise soovitame nendele, kellel vanem pisikese lapsega kodus,» ütles ta. «Kolmveerandile lastevanematest sobis see hästi,» ütles Rum. Nende koolis on õhtuse vahetusega klassi pandud lapsed vanemate vabal valikul.

Lapsed on pidanud õhtupoolses vahetuses käima vaid ühe aasta, hiljem jätkub õppetöö hommikuti.

Rumi sõnul on õhtune vahetus koolile igal juhul keerulisem organiseerida, kuna ka nendele lastele tuleb pakkuda huvitegevust.

Haridusameti üldosakonna juhataja Viivi Loki sõnul pole ametile teada uuringute tulemusi, mis tõestaksid väidet, et lastel on hommikuses vahetuses parem õppida kui õhtuses. Seda ei sätesta ka ükski seadus, rõhutas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles