Tehniline järelvalve BLRT plahvatusest: on loogiline, et seal rikuti nõudeid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti Laevaremonditehase territooriumil toimus plahvatus, kus hukkus üks ja sai viga kaks inimest.
Balti Laevaremonditehase territooriumil toimus plahvatus, kus hukkus üks ja sai viga kaks inimest. Foto: Küllike Rooväli/Elisabeth Rooväli

Eile lõunal toimus tugev plahvatus Tallinnas Koplis BLRT tootmisüksuse territooriumil Elme Messer Gaasi atsetüleeni tootmisjaamas, kus sai surma üks ning vigastada kaks inimest.

Häirekeskus sai teate plahvatusest kell 13.02. Plahvatuse tagajärjel oli sisse varisenud ühekorruselise kivist tööstushoone katus ligikaudu 30 ruutmeetri ulatuses. Õnnetuses hukkus 55-aastane mees, kes oli plahvatuse ajal õues tööstushoone välisseina läheduses ning sai lööklaine tagajärjel pihta välisseinast väljalennanud kividega.

Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Kaur Kajak ütles Õhtulehele, et gaasiettevõte on ametile silma jäänud ka varem.

«Päris puhas see ettevõte meie jaoks ei ole olnud,» lausus ta. «Õnnetused, kus üks inimene hukkub ja kaks saavad vigastada, ei teki iseenesest - on loogiline, et seal rikuti mingeid nõudeid.»

Kajaku sõnul käisid inspektorid ka plahvatuspaigas ja nende esialgne hinnang viitab tõesti rikkumistele - ekspertidele jäid näiteks silma täidetavad balloonid, millest suur osa on pärit nõukogude ajast.

Atsetüleen, mida ses rajatises käideldi, on gaas, mida suures koguses läheb vaja metallide keevitamisel - selleks kasutab seda ka BLRT, kuid osa gaasi müüdi välja.

Kajak nentis, et majas leiduva gaasi hulka arvestades võinuks plahvatuse tagajärjed olla palju hullemad, ja et õnnetu maja on enamikust tootmishoonetest küll eemal, ent mõnesaja meetri kaugusel seisavad suured vedelkütuse mahutid ja samast läheb mööda tööstusraudtee.

Seda, kas tootmishoone on veel kasutuskõlblik või mis põhjustas plahvatuse, ei osanud BLRT Grupi pressiesindaja Katja Ljubobratets öelda.

Hetkel teostab päästeteenistus järeltöid BLRT aladel. Tootmisjaamast eemaldatakse gaasiballoone. Päästeteenistuse pressiesindaja sõnul tegevus rutiinne pärast taolist juhtumist ning lisas, et selliste mahutitega tegelemisel kaasneb alati ka suur oht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles