Sägi: turul ei tasu ostlemisega hoogu sattuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Anne Sägi
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Anne Sägi Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi esimeste värskete metsaandide magus hõng vallutab turulkäija südame, ei maksa siiski ostlemisega hoogu minna, vaid hindu võrrelda ja oma rahakoti võimalustega arvestada, hoiatab Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhataja Anne Sägi.

«Loomulikult rõõmustavad pealinna turgudele jõudnud aed-ja metsmaasikad, kukeseened ja värsked kohalikud juurviljad ostjaid, kuid hinnad on Tallinna turgudel päris soolased – 25-30 eurot maksab metsmaasika- või kukeseenekilo, kohalikud aedmaasikad on samuti importmaasikast kallimad,» nentis Sägi.

Tema soovituseks on hindu võrrelda, sest ka turgudel pakutakse erineva hinnaga tooteid – näiteks Nõmme turult saab kukeseeni 10 eurot odavalt kui Mustamäelt.

Sägi hoiatab ka topsikeste- karbikeste eest, millega turumüüjad ostjaid peibutavad. «Näiteks viis eurot maasikatopsi eest on ikka
soolane hind, eriti kergesti kipub inimestel näppude vahelt libisema peenraha – münte antakse ostude eest kergekäeliselt välja, mõtlemata, et ka näiteks 20 senti pole sugugi väike raha,» räägib ta.

Sägi sõnul tuleb ka turule minnes meeles pidada lihtsaid nippe, mis rahakoti mõrvast päästavad. «Vaata hoolikalt läbi oma toidukapivarud, samuti kiika sügavkülma – kui tahad teha smuutit, võid ära kasutada ju eelmisest suvest jäänud külmutatud marjad,» annab ta nõu.

«Turule minnes mõtle läbi menüü ja koosta ostunimekiri ning näljasena ära lettide vahel kola – nii kipubki kotti rändama seitsmekümnesendine marineeritud kurk või mõni muu spontaanne amps,» räägib ta.

Kuna puu- ja juurviljad on hooajakaup, muutuvad nende hinnad kiiresti ning Sägi sõnul tuleks sellega arvestada. «Pole kuigi mõistlik turul esimese maasikamüüja juures korv täis laduda, kui näiteks mõni kohalik tootja pakub võimalust kohale tulla ja palju väiksema hinnaga põllult korv marju täis korjata,» annab ta nõu.

«Ent kõige odavam võimalus on ikkagi tasuta ühistranspordiga linnaäärde sõita ning sealt veidi mõne metsatukani jalutada – võimalik, et saate tasuta suu maasikaseks teha, kuid pealekauba on ka värske õhk ning tervislik jalutuskäik.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles