Galerii: võidupühast alates näeb lennusadamas vanatehnika näitust

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Haapsallu koondub Võidupüha paraadiks tänapäevane sõjaväe lahingutehnika, siis Tallinnas Lennusadmas käib juba praegu militaarse vanatehnika ülesrivistamine.

Nimelt otsustas meremuuseumi pere, et seni seina ääres seisnud ja huviliste jaoks aiaga piiratud alal restaureerimist oodanud vanasõidukite kollektsiooni võiks ka rahvale vaatamiseks välja panna. Nii möllaski upitaja täna vanade nõukogude päritolu BTR- ja BRDM-soomukite kallal, sest liikumisvõimetud rauakolakad tuli ritta seada.

Lennusadama kuraator Tiit Einberg ütles Postimehele, et kuigi mõned ajakirjanikud on pidanud Lennusadama vanade garaažide juurde ja mere äärde kogutud vanasõidukeid, paate, miine ja muid mereasjandusi vanarauaks, siis nii see pole. Tegu on meremuuseumi, sõjamuuseumi ja tuletõrjemuuseumi varadega, tulevaste eksponaatidega, millest enamik ootab Lennusadamas seistes restaureerimist ja vaatamiseks väljapanemist.

Nii seisab territooriumil hulk meremiine, pomme, militaarse päritoluga poisid, miinitraalide ja teiste sõjalaevade ujukpoisid, sõjalaevade detaile ja seadmeid ning ka mitmeid paate, mille restaureerimine seisab vaid aja- ja rahapuuduse taga.

«Meie töömeestel on need kõik reastatud – projekt number üks, number kaks, number kolm... ja nii kümnetesse välja,» rääkis Einberg. «Igal esemel on oma lugu ja otstarve ning igaühest saab muuseumi jaoks midagi olulist.» Einberg tõi näiteks reisilaeva Estonia purunenud päästepaadi, vana eestiaegse puitjahi ja veel mitmeid väärtuslikke aluseid, mis rannal taastamist ootavad.

Aukartustäratav on ka kolme muuseumi peale kokku kogutud autode kollektsioon, millest osa on punasekirju tuletõrjetehnika, enamik aga militaarsõidukid. Lisaks soomukitele BTR ja BRDM on muuseumis hulk eriotstarbelisi militaarveokeid, mis võtavad tõsistel vanatehnikahuvilistel käed värisema. Kõige rohkem on eri ajastutest pärit Volvo märki kandvaid veokeid, neist mõned üsnagi haruldased ja suur osa ka sõidukorras. Leiab ka mitu Mercedes-Benzi, MANe ja «vanu häid» GAZe.

Eile keskpäeval rassisid meremuuseumi töömehed sõjamasinate kallal traktoriga, sest nii mõnigi veokitest ja soomukitest praegu veel ei liigu. Suur osa masinatest vajab põhjalikku remonti ja restaureerimist ning selle töö peab vanasõidukite entusiastist Lennusadama pootsman Lauri Niibo alles plaani võtma.  Vaatamata selle, et paljud autod on narmendava värviga ja kerge roostega, on huvilised juba praegugi neid omal käel vaatama roninud. Seetõttu küpseski plaan, et autod võiks ju täiesti ametlikult ja kultuurselt rahvale vaatamiseks välja seada.

Postimees vaatas Lennusadama territooriumil oma aega ootavad autod ja merelised eksponaadid üle ning jäädvustas fotodele, et ka lugejad saaksid neid näha juba praegu, kuna nende kordaseadmise aeg on esialgu veel teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles