Laupäeval meenutatakse talgutega Rahvarinde kraavikaevamisaktsiooni

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

25 aasta möödumist Rahvarinde loomisest tähistatakse laupäeval, 15. juunil talgute ja perepeoga Eesti Rahvusraamatukogu pargis, üritusega meenutatakse toonast kaablikraavi kaevamise aktsiooni, kus osales tuhandeid vabatahtlikke.


Rahvarinde loomise veerandsajandi ürituste raames toimuva meenutustesarja avaüritusel jagub nii talgutööd kui ka meelelahutust, teatas Raepress. Rahvarinde esimese massiürituse, rahvusraamatukogu kaablikraavi kaevamise tähistamiseks saavad kõik soovijad taas kultuuritemplile abikäe ulatada.

Legendaarset kraavikaevamist meenutavate talgute raames tehakse ka nüüd rahvusraamatukogu heaks vabatahtlikku tööd. Mahukamaks tööks on seekord kohvikuga piirneva siseõue haljasalale seitsme autokoorma mulla vedamine käsitööna, kuna mehhanismidega sinna ligi ei pääse. Kui õu saab haljastatud, siis on rahvusraamatukogul plaanis sinna ka kohviku väliterrass rajada.

Rahvusraamatukogu hoovipoolsel küljel asuvale nõlvale istutatakse rododendronid ning kui töökäsi jagub, siis saab sellele lisaks nii rohida kui ka peenraid kaevata, samuti tehakse muid heakorratöid raamatukogu hoonekompleksi arvukatel terrassidel.

Üritusel loob meeleolu omaaegne menuansambel Vanaviisi, Pipi eestvõttel jagub palju põnevat tegevust ka lastele ning Kaitseliit pakub kõhutäiteks sõdurisuppi. Näha saab ka vanu fotosid, mis meenutavad 25 aasta eest toimunud kaablikraavi kaevamise aktsiooni. Huvilistele korraldatakse ekskursioonid rahvusraamatukokku. Sel päeval pannakse tööle ka raamatukogu õuel asuv suur purskkaev.

Kohale tasub tulla juba kell 11.30, sest siis lööb ansambel Vanaviisi oma pillilood lahti. Tööga tehakse algust keskpäeval ning tööpäevale tõmmatakse joon alla paar tundi hiljem. Lisaks saab osaleda Rahvusraamatukogu tutvustavatel ekskurssioonidel (kogunemisega fuajees, infoleti kõrval: kl 12.30 vene keeles; kl 13.00 eesti keeles; kl 13.30 vene keeles ja kl 14.00 eesti keeles). Tööde nimekiri pole veel lõplik, sest kui töökäsi jagub, siis on pakkuda veel nii rohimist kui ka lillepeenra kaevamist Tuvi pargis.

Rahvarinde aktsioonina toimus 25 aasta eest rahvusraamatukogu ehitamise kollektiivse toetusena ulatuslik kaablikraavi kaevamine piki Endla tänavat, sellest kujunes suurejooneline ühisaktsioon, mis jäi terve põlvkonna ajaloolisse mällu.

Rahvusraamatukogu kaablikraavi kaevamine on palju vähem tähelepanu pälvinud kui mitmed teised 1988. aasta rahvuslikud üritused, kuid kindlasti kuulub see laulva revolutsiooni aja tähtsündmuste hulka. Rahvusraamatukogust on kujunenud üks meie rahvuslikke sümboleid - tuhandete kätega kraavi kaevamisest ja kaabliveost sai üks toonase rahvusliku vabadusliikumise suurettevõtmisi.

Niigi väga vaevaliselt kulgenud rahvusraamatukogu ehitusega läks asi eriti hulluks just 1988. aastal, kui järsku ei jagunud enam tööjõudu ega tehnikat. Ehitus jäi seisma, sest ehitusplatsile ei suudetud tuua Lilleküla alajaamast elektrikaablit. Umbes kahe meetri sügavuse kitsa kraavi kaevamiseks tulnuks toonast tehnikat kasutades üles sonkida kilomeetri jagu Saturni, Koidu ja Endla tänavat. Tänu sellele, et töö tegid ära inimesed labidatega, tuli üles kaevata vaid kõnniteed.

Ürituse korraldab Rahvarinde juubelitoimkond koostöös Tallinna Kesklinna Valitsusega, taimed tulevad Tallinna Botaanikaaiast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles