Linnateater toob Eestisse teatri-ilma tipplavastuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Yves Jacques mängib etenduses peaosa.
Näitleja Yves Jacques mängib etenduses peaosa. Foto: Tallinn linnateater

Tallinna Linnateater saavutas pärast ligi kümme aastat kestnud läbirääkimisi kokkuleppe maailmakuulsa lavastaja Robert Lepage’iga ühe tema tunnustatuma lavateose «Kuu tagumine külg» toomiseks Eestisse.

«Kuu tagumine külg» etendus Eestis toimub 1. oktoobril Nokia Kontserdimajas, seda mängitakse inglise keeles, eesti- ja venekeelse tõlkega. Pileteid hinnaga alates 35 eurost saab soetada alates tänasest, 14. juunist Piletilevis, Ticketpros ja Tallinna Linnateatris.


«Kuu tagumine külg» on lavateos, mis tuuritanud üle maailma; Euroopas mängiti seda viimati 2011. aastal festivalil Wiener Festwochen. Väliselt suurejooneline ja samal ajal intiimne lugu räägib Kuu vallutamisest Külma sõja ajal ning kahe lahkukasvanud venna eneseotsingutest. (Muuhulgas on tegelaste hulgas Nõukogude kosmonaut Aleksei Leonov). Näitleja Yves Jacques mängib mõlemaid vendasid ning veel terve plejaadi erinevaid rolle, luues lavastaja abiga Lepage'ile omase tervikliku, rikkaliku ja üllatusi täis universumi. Visuaalset elamust täiendab Laurie Andersoni ulmeline muusika.

«Lepage on nimi, kelle ukse taga seisavad suured festivalid ja teatrid üle maailma järjekorras, et saada võimalus tema järgmise töö produtseerimiseks,» kommenteerib Linnateatri direktor Raivo Põldmaa ühe põhjusena seda, miks Linnateater Lepage’i kutsumisel nii järjekindel on olnud. «Meie küll uut tööd siin Tallinnas ei produtseeri, aga toome Eesti publikule näha ühe tema kuulsaima lavastuse, mida on mängitud juba rohkem kui 50 maailma linnas. Lepage’i hakkas Eestisse meelitama juba Jaanus Rohumaa, kui ta veel Linnateatris töötas, ning nüüd õnnestus meil Lepage’iga ka käed lüüa.»

«Ühest küljest tahame näidata Eesti haritud teatripublikule seda, mille järele maailmas publik ühest linnast teise vaatama sõidab, sest toome Londoni või Berliini väärilise teatrielamuse koju kätte. Teistpidi viime nii ka Eestit rahvusvahelise teatrimaailma kaardile – võib loota, et mida rohkem suuri teatraale või nende töid Eestis käib, seda rohkem levib ka sõna Eestist ja meie teatrist. See on nö ukse paotamine teatrimaailmas,» räägib Põldmaa sellest, miks Linnateater sellise kaliibriga välislavastust Eestisse toob.

Robert Lepage on ühtaegu lavastaja, näitleja, näitekirjanik, (lavastus)kunstnik, filmitegija, performance- ja installatsioonikunstnik ning multidistsiplinaarse loovettevõtte Ex Machina kokkukutsuja, kelle looming on pälvinud kogu maailmas hulganisti kõrget tunnustust ja lugematult auhindu. Äsja, veebruaris pälvis Lepage maineka Glenn Gouldi auhinna, mida peetakse kultuurimaailma Nobeliks. Ta on ühtaegu filosoof ja loojutustaja, kelle lavastuste omapäraks on suurejoonelised ja üllatavalt nutikad lavakujundused.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles