Linnavolikogu otsustas maratonistungil Kopli liinide ala müüki panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laga ja varemed Kopli liinidel.
Laga ja varemed Kopli liinidel. Foto: Heiki Rebane/BNS

Eile ja ööl vastu tänast 11-tunnise maratonistungi pidanud Tallinna linnavolikogu otsustas muu hulgas panna müüki Kopli liinide ala.

Volikogu istungisaalis toimuvaga hoidis avalikkust operatiivselt kursis linnavolinik Jaak Juske(SDE), kes oma Facebooki kontol vastu võetud otsustest teavitas.

Kopli liinide ligikaudu 17 hektari suurusel maa-alal kuulub linnale kokku 82 kinnistut. Need müüakse kombineeritud pakkumise korras ühtse müügiobjektina alghinnaga kokku 1,5 miljonit eurot. Ligi 11 ha on üldkasutatav ühiskondlike ehitiste ja transpordimaa, hoonestatav pindala on aga umbes 6 ha. Detailplaneeringu kohaselt on võimalik sellele alale ehitada ühe- kuni viiekorruselisi korterelamuid. Arendaja peab ehitama välja elamuala teenindamiseks vajaliku taristu: kanalisatsiooni- ja veetrassid, tänavad, spordiväljakud ja haljasalad.

Kombineeritud pakkumine hõlmab kaht etappi: esimeses selgitatakse pakkujad ja teises toimub eelläbirääkimistega pakkumine. Pakkuja netokäive kõigil kolmel viimasel majandusaastal peab olema vähemalt 10 miljonit eurot. Esitada tuleb Kopli liinide linnaehituslik visioon, mille aluseks on võimalikult suures osas olemasolev teedevõrk ning säilitamisele kuuluvad munakivikattega teed.

Väärtusliku hoonestusstruktuuriga aladel on vaja kasutada piirkonnale omaseid viimistlusmaterjale, hoonestuse kavandamisel tagada kõrguslikult ja arhitektuurilt sobiv üleminek väärtusliku hoonestusstruktuuriga aladele ning säilitatavatele hoonetele. Arendajal tuleb kavandada ka avalikult kasutatav rannapromenaad ja rannapark; ranna ja hoonete vahelisele alale spordi- ja mänguväljakud, koerte jalutusalad jms. Teise etapi võimalikud lisatingimused on investeeringute kava (äriplaani) esitamine, ala infrastruktuuri väljaehitamise ja turvalisuse tagamine.

Kopli liinide alale on linn varem püüdnud hoonestusõiguse seadmise teel korduvalt arendajat leida, aga edutult. Nüüd kavandatud kombineeritud pakkumisega loodetakse äratada huvi ka välisriikide arendajates. Pakkumise ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks moodustatakse komisjon, kuhu kuuluvad lisaks Tallinna linna ametiasutustele ka Eesti Arhitektide Liidu esindajad.

Otsustati aga veel ka teise suure kinnistu müük - Juske sõnul tuleb Sikupilli vanasse paekarjääri  mitukümmend elumaja, sest linn otsustas müüki panna kinnistud Pallasti ja Paepargi tänaval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles