Reformierakond lubab Tallinna arengukava kohtus vaidlustada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu.
Tallinna linnavolikogu. Foto: Liis Treimann

Linnavolikogus opositsioonis oleva Reformierakonna aseesimees Ants Leemets ütles volikogu istungil, et täna arutusel olevat Tallinna arengukava ei tohiks vastu võtta ega isegi mitte teisele lugemisele saata, sest see olevat kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega vastuolus.


«Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse paragrahv 37 ütleb, et vallal või linnal peab olema arengukava vähemalt kolmeks järgnevaks aastaks. Ja kui vallal või linnal on kolmest aastast pikemaid varalisi kohustusi või neid kavandatakse pikemaks perioodiks, peab arengukava olema kavandatud selleks perioodiks. Tallinna linnal on kohustusi aastani 2028,» selgitas Leemets, miks Tallinna arengukava aastani 2020 ei tohiks täna vastu võtta.

«Kõik need, kes täna selle otsuse vastu võtavad, peavad arvestama sellega, et me vaidlustame selle juriidilise akti halduskohtus, sest see ei vasta seadusele,» lisas ta.

Leemetsa sõnul ei kannata ka dokumendi sisu vähimatki kriitikat. «See, kuidas me visioneerime Tallinna arengut, on ülimalt põnev ja naljakas. See visioon kõlab niimoodi: «Tallinn on rahvusvaheliselt atraktiivne külastuse sihtkoht ja konkurentsivõimelise uue majanduse eestvedaja uuendusmeelses, tasakaalustatud ja turvalises linnakeskkonnas – armastus esimesest pilgust, tegus ja usaldusväärne koostööpartner.»»

Teine Leemetsa näide arengukava tekstist oli selline: «Tallinna arengu kavandamisel lähtutakse linlasest kui töötavast, õppivast, aktiivselt puhkavast, sotsiaalselt toime tulevast, keskkonda loovast, väärtustavast ja säästvast ning ühiselu korraldavast inimesest.»

«Kuhu ülejäänud jäetakse? Kontseptuaalselt on see muidugi hästi paika pandud – võetakse kaasa kõige paremad ja ülejäänud linlased jäävad kuskile mujale,» lausus Leemets.

IRLi fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson kinnitas samuti, et fraktsiooni liikmed ei saa sellise arengukava vastuvõtmise poolt hääletada. «Minu arvates pole tegemist arengukava, vaid kesiselt kirjutatud kodukirjandiga, mis heal juhul kirjeldab olukorda, kuid ei vasta olulistele sisulistele küsimustele. IRLi fraktsioon hääletab samuti sellele vastu,» kinnitas Jürgenson.

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut tuletas kõikidele kritiseerijatele meelde, et arengukava on olnud volikogu menetluses alates möödunud aasta novembrist ning kõigil volikogu liikmetel on olnud piisavalt võimalusi sellele oma ettepanekuid esitada.

Samuti soovitas Vitsut Leemetsal enne kohtusse pöördumist põhjalikult järele mõelda. «Siin on kõik juriidilised nõuded täidetud. Lähtuvalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusest on arengukavadele see nõue, et seal peavad olema kohustused ära toodud. Kohustused on ära toodud leheküljel 107. Arengukava ei pea olema tehtud nii pikalt, kui on kohustusi ehk aastani 2028,» kinnitas Vitsut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles