Politsei: kerjuste vastu aitab nende ignoreerimine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei soovitab tüütuid kerjuseid võimalusel ignoreerida.
Politsei soovitab tüütuid kerjuseid võimalusel ignoreerida. Foto: Uwe Gnadenteich

Põhja prefektuuri kinnitusel aitab viimasel ajal tallinlastele üha tüütavamaks muutunud kerjuste vastu see, kui nendest välja ei tehta ning neile raha ei anta.

Põhja prefekti Kristian Jaani sõnul võib kerjuste osas väita, et kus on nõudlus, seal on ka pakkumine. «Ega nad ei kerjaks, kui keegi neile midagi ei annaks ning see tegevus lõpeks päris kiiresti. Inimesed peaksid ikka vaatama, kellele tasub raha anda. Politsei soovitab raha küsijaid kindlameelselt ignoreerida,» ütles Jaani BNS-ile.

Tema sõnul saab ka politsei kerjajate osas elanikke aidata, kontrollides järjepidevalt, kas tänaval teisi tüütavad isikud on tulnud Eestisse seaduslikult, kas neil on õigus riigis viibida ning rikkumiste korral alustada menetlust nende Eestist väljasaatmiseks.

«Kui aga kerjamine toimub teisi häirival viisil, on võimalik ka süüteomenetluse alustamine, kuid see eeldab tunnistajate ja kannatanute aktiivset kaasabi. Paraku inimesed aga vaid teatavad politseile häirivatest isikutest, kuid edasises menetluses kaasa lüüa ei taha,» rääkis Jaani.

Tallinna munitsipaalpolitsei (mupo) teatas teisipäeval, et pealinna kaubanduskeskuste juures on asunud tegevusse võõramaalastest annetusekogujad. «Kuna annetuste küsijad kohalikku keelt ei valda, siis teesklevad nad kurttumma. Neil on kaasas paber, kuhu on kirjutatud, et raha läheb kurttummade või puudega inimeste arenduskeskuse loomisele. Kerjajad tegutsevad Järve keskuse, Magistrali kaubanduskeskuse, Laagri Maksimarketi ning Tallinna Kaubamaja juures,» märkis mupo.

Linnapolitsei teatel ulatuvad küsitud summad viiest eurost 20 euroni. «Kerjamine ei ole seadusega otseselt keelatud, kuid samalaadsetes olukordades tasub veenduda, kas annetus ikka õige adressaadini jõuab. Näiteks Järve keskuse juures väidetavalt kurttummade inimestele loodava keskuse jaoks annetusi koguv tõmmu naisterahvas sülitas annetuse andmisest keeldujale järele ning suundus lähedale pargitud musta Audisse oma pahameelt kaaslasega jagama," märkis mupo.

Agressiivsetest tülitajatest palub mupo teavitada infotelefonil 14410, mis töötab ööpäevaringselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles