Narkootikume tarvitanud noortel on võimalus karistuse asemel osaleda võõrutusprogrammis

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Põhja prefektuur, Mustamäe linnosa valitsus ning Põhja ringkonnaprokuratuur pakuvad alaealistele võimaluse osaleda võõrutusprogrammis, millega suunatakse narkootikume tarvitanud või neid omanud alaealised puhtale tulevikule.


Pilootprojekt «Puhas tulevik“ on esimene omataoline Eestis, kus nii uurimisorganid kui ka sotsiaalasutused oma jõud ühendavad ning karistamise asemel üritavad jõuda probleemi sisuni. «Meie eesmärk on välja uurida, mis on need põhjused, miks noor narkootikume kasutama hakkab ning leida koos sotsiaaltöötajatega noorele inimesele võimalusi narkootikumidest võõrandumiseks. Kindlasti ei ole siin politsei põhiroll karistamine vaid aitamine tervislikule ja seaduskuulekale elule,» ütles Põhja prefekt Kristian Jaani.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Endla Ülviste märkis, et noorte õigusrikkujate puhul on võimalus neid edaspidi seaduskuulekalt käituma mõjutada märksa suurem kui täisealiste puhul. «Selle programmiga üritame aidata noortel narkootikumidest vabaneda, arvestades programmis osalemist neile mõjutusvahendi valimisel või karistuse taotlemisel,» selgitas Ülviste.

Narkosüüteo eest politseisse sattunud noor suunatakse kuue kuu pikkusse ennetusprogrammi, kus ta osaleb koos perekonnaliikmega. Osalemine on vabatahtlik ning eeldusel, et noor läbib programmi edukalt ehk vahepeal narkootikume ei tarvita, on tal võimalus oma elu jätkata puhta lehena. Esialgu osalevad projektis Mustamäel elavad noored, ent politsei soov on laiendada seda tulevikus üle kogu Eesti.

Mustamäe linnaosa vanema Helle Kalda sõnul võiksid ka teised Tallinna linnaosad algatusega liituda. «Narkomaania levik noorte hulgas on hirmutav, see probleem on aastatega kogu Eestis vaid süvenenud. Ainult koostöös koolide, lastevanemate ja politseiga saame midagi tõepoolest ka ära teha,» ütles Kalda.

Tänavu maikuu seisuga on Harjumaal narkootikume tarvitanud või omanud 55 alaealist, keskmiselt on tegemist 16-17-aastaste noortega. Sellel aastal on olnud noorim narkootikume pruukinud 13-aastane poiss, eelmisel aastal aga koguni kümneaastane tüdruk. Paraku on noorte seas narkootikumide tarvitamine aastatega kasvanud ning just nooremate seas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles