Parim maius paari euro eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine jäätisehitt: esiplaanil vanilje- ja rummi-ploomijäätis, tagaplaanil sidruni- ja pähklijäätis.
Suvine jäätisehitt: esiplaanil vanilje- ja rummi-ploomijäätis, tagaplaanil sidruni- ja pähklijäätis. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Soe suveilm sunnib vanalinnas jalutajat ikka ringi vaatama, et kustkohast saaks jäätist, seda sooja suve lemmikmaiust. Tallinncity otsustas seekord proovida käsitsi tehtud jäätist

Avastasime vanalinnas vähemalt kaks kohta, mis lubavad käsitsi tehtud jäätist, seda suve lemmikmaiust. Saia käigus asuva Kehrwiederi kohviku jäätiselett on suisa nii popp, et külma ampsu saamiseks tuleb sabas seista – suur hulk turistigruppe jääb just käigus pidama ning see on hea võimalus väike jäätiseamps põske pista.

Müüja sõnul oli ta kuumal laupäeval jäätisevanne juba viis korda täitma pidanud – jäätisõbrad lihtsalt ostavad nii palju. «Mmmmmaitsev!» kiidab vaarikajäätist ampsanud prantslanna mu kõrval. Valikus on laupäevalsel pärastlõunal viis maiust – espresso-, astelpaju-, šokolaadi-, vaarika- ja kiivijäätis. Üks jäätisepall maksab kaks ning 2 palli kolm eurot.

Meie fotograafiga otsustame maitsta espresso ja vaarikajäätist – müüja sätib topsi maiust suisa kuhjaga. Süües nendime aga, et vähemalt meie maitsemeeltele jääb see jäine amps na lahjaks, ei taba seda mõnusat kooresest rammusust, mis käsitööjäätisega ikka kaasas käib.

Seame sammud Pikal tänaval asuva Bonaparte'i kohviku poole ning sealse jäätiseleti populaarsust tõestavad juba mõnuga mangosorbeed limpsivad turistid, kes meile vastu jalutavad. Siin on pakkuda suisa seitset sorti maiust: sidruni-, vanilje-, musta ploomi ja rummijäätis, samuti pähklijäätis, pohla- ja mangosorbee. Üks pall maksab kohvikus euro, kaks palli vastavat kaks eurot, valida saab topsi ja vahvli vahel, topsi eest küsitakse eraldi 20 senti.

Bonaparte'i jäätisega maiustamiseks pole aga tarvis kohvikusse kõmpidagi, vaid seda saab ka jäätisekärudelt Nunne tänavas nukuteatri juures ning Toompeal. Suurimad müügihitid kuumal suvepäeval olla just mõnusalt mahlased sorbeed.

Valime välja kumbi kaks portsu: ühel juhul rummi-ploomi ning vaniljejäätise ning teisel juhul sidruni- ja pähklijäätise. Maiust nautides oleme fotograafiga ühte meelt: jäätis on just selline, nagu üks käsitööjäätis olema peab, on maitset ning kreemisust. Vaniljejäätise väikestest täppidest on näha, et tehtud on see tõepoolest ehtsa vanilje, mitte pulbriga.

Bonaparte'i sidrunijäätis on aga tõeline suvehitt: mahlane, hapukas, samal ajal mõnusalt kreemine. Kui seda proovida koos šokolaadijäätisega, võib juhtuda, et teist saab Bonaparte'i jäätiseleti igapäevakunde. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles